LEKELAND: En eventyrverden av papp bretter seg ut for øyet når boka åpnes. Foto: Anders Grønneberg
LEKELAND: En eventyrverden av papp bretter seg ut for øyet når boka åpnes. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ingen digitale medier kan erstatte «pop up»-boka

Eventyr som bretter seg ut for dine øyne.

ANMELDELSE: Den såkalte pop-up-boka er en sjanger for seg, som holder stand mot digitale medier. Man bretter ut permene, og ut folder det seg et fargerikt tablå i tre dimensjoner, formet etter den gode, gammeldagse klipp og lim-metoden.

Ingen digitale medier kan erstatte «pop up»-boka

Tre slike bøker fra en internasjonal satsing er nylig utgitt på norsk, alle med bakgrunn i verdenskjente litterære verk, J.M. Barries «Peter Pan», Carlo Collodis «Peter Pan» og eventyr fra «Tusen og en natt».

Papiret lever
Samtlige tekster er rimeligvis sterkt forkortet, eller rettere sagt gjenfortalt i forhold til formatet. Det er selvsagt helt ok i en slik sammenheng. Poenget er at ungene i disse bøkene blir presentert for en form som er knyttet til papirboka som fenomen og at de får en første inngang til betydningsfulle fortellinger.

Ingen digitale medier kan erstatte «pop up»-boka

Utførelsen er praktfull, enten det er Ali Babas hule, Sjørøverskipet til Kaptein Krok eller hvalgapet i Pinocchio som bretter seg ut for blikket. Både for barn og voksne får historiene bokstavelig talt en ny dimensjon gjennom disse vakkert utførte illustrasjonene.

Les originalen
I tillegg til pop-up-bildene strømmer musikk ut av boka, spesialdesignet til hvert bilde (omtrent som på en viss type fødselsdagskort). Det øker stemningen av noe fortrollet, men kan selvsagt bli litt mye. I så fall er det bare å fjerne batteriet.

Tegningene holder betryggende avstand til Disneys versjoner av samme fortellinger. Likevel er det all grunn til etter hvert å la barn se også disse, dessuten i tur og orden bli kjent med originaltekstene, som fins i gode, norske oversettelser.