Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen drept eller såret under «The Rollings» besøk

Heller ikke bruk for tanks, køller eller tåregass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag gjester Rolling Stones Koengen og Bergen. På grunn av kokos-ulykken til Keith Richards og Mick Jaggers såre hals har dette blitt årets desidert mest omtalte norgesbesøk.

Men oppstyret er likevel beskjedent sammenliknet med da bandet besøkte Oslo i 23. juni 1965. Et lite dypdykk i arkivene gir også en liten påminnelse om at det ikke nødvendigvis er korrekt når man påstår at avisene i dag er mye mer sensasjonslystne enn før.

26. juni 1965 viderebrakte for eksempel Dagbladet en historie om «en saktmodig drosjemann i Oslo» som hadde kjørt «to piker og tre Rolling Stones» rundt i Oslo. Det ble en dramatisk kjøretur, ifølge Dagbladet.

«Fra baksetet kom ekstatiske rop fra jentene:

- Dere voldtar oss!

Drosjesjåføren er av den oppfatning at pikenes høyeste drøm var i ferd med å gå i oppfyllelse i baksetet», skrev avisen innledningsvis.

- Bajasser

Senere på turen ble drosjen overfalt av ungdommer, som hoppet på bilen og smadret panseret.

UBRUKELIG?: «Mange av de mindre sterkt Stones-frelste stusset, men mengden var salig kritikkløs ved synet av hva som helst. Det er lett å snyte et slikt publikum», skrev ukebladet Aktuell om Rolling Stones\' norgesbesøk i 1965. FOTO: SCANPIX
UBRUKELIG?: «Mange av de mindre sterkt Stones-frelste stusset, men mengden var salig kritikkløs ved synet av hva som helst. Det er lett å snyte et slikt publikum», skrev ukebladet Aktuell om Rolling Stones\' norgesbesøk i 1965. FOTO: SCANPIX Vis mer

- De var bare bajasser, både de utenfor og de inni bilen. Jeg håper jeg aldri mer får en slik tur!, fortalte drosjesjåføren.

NRK-veteran Erik Heyerdahl jobbet som journalist i Arbeiderbladet på denne tiden, der han blant annet skrev spalten «Siste skrik fra plate-Erik».

- De fleste journalistene, inkludert meg som var 25 år, var nok litt for gamle til å forstå hva dette gikk ut på, forteller han til Dagbladet.no.

Lett å snyte publikum

En annen av de kritiske journalistene var Lise Winther i ukemagasinet Aktuell. Under tittelen «Ekstase til piggtrådmusikk» hånet hun bandet.

«Et virvar av ledninger, en rad med gigantiske, stygge forsterkere hjelper piggtrådrytmene til å skjære igjennom publikumshyl i skjærende falsett», skrev Winther.

Videre i artikkelen får hun store problemer når det musikalske skal beskrives. Det er nemlig komplett umulig å høre noe som helst i all publikumsstøyen.

- Mange av de mindre sterkt Stones-frelste stusset, men mengden var salig kritikkløs ved synet av hva som helst. Det er lett å snyte et slikt publikum.

image: Ingen drept eller såret under «The Rollings» besøk

Ingen tallerkenkasting

Etter konserten i Sjølysthallen ville Rolling Stones gjerne ut og se Norge, og tok derfor taxi til Ingierstrand bad. Der ble de møtt av hysteriske fans, og måtte regelrett flykte, forteller Heyerdahl.

Brian Jones hoppet inn i folkevogna hans, og eskortert av politibiler dro de tilbake på Hotell Viking.

- Senere ble jeg invitert i suiten til Mick Jagger. Da jeg ankom var han veldig irritert fordi han ikke fikk kjøpt øl. Mick ringte da - og dette er helt sant - til resepsjonen for å høre hva det ville koste ham å kjøpe hele hotellet.

Heyerdahl mener medienes dekning av Stones-besøket viste et urealistisk bilde av bandet.

- Det var en del av imaget at de skulle være så rølpete - kaste middagstallerkener i veggen og slikt. Jeg oppfattet bandet som hyggelige, fredelige og intelligente, sier han.

Ingen drept

Det ble heller ingen store skandaler under The Rolling Stones\' første norgesbesøk. 

«Ingen drept eller såret under «The Rollings» besøk», konkluderte Dagbladet 25. juni.

- Militære styrker med tanks ble det ikke nødvendig å kalle ut og det ble heller ikke bruk for køller eller tåregass. Det eneste aggressive tenåringer oppnådde å ofre for saken var hysteriske lidelser og flere ble båret ut av den store Messehallen på Sjølyst der showet foregikk, skrev avisa.

- For så vidt kunne det minne om en middels anti-apartheid-demonstrasjon, med den forskjell at rock\'n\'roll-opptøyer ikke vekker noen avsky i det bedre og sløve lag av befolkningen.

BAJASER: En «saktmodig» drosjesjåfør hadde klager på bandet.
I EKSTASE: Mange har skrytt på seg å ha vært på Stones-konserten på Sjølyst. De som faktisk var der, fikk en stor opplevelse.
SJÅFØR: Brian Jones satt på i bilen til journalist Erik Heyerdahl.
GLADNYHET: Ingen drept eller såret, kunne Dagbladet melde. Heldigvis.