Ingen dum hvit mann

Han er Oscar-nominert for filmen «Bowling for Columbine» og forfatter av boka «Stupid White Men», som topper salgslister verden over. Nå kommer Michael Moores bestselger på norsk.

Michael Moore kaller George Bush en kjeltring og hater kapitalismen. Men også Moore er big business.

23. mars kan Michael Moore vinne Oscar i klassen for dokumentarer med «Bowling for Columbine», filmen om det våpenfikserte USA som går av skaftet.

Moore er venstresidas enfant terrible. Overvektig, uten utdannelse og det mange tradisjonelle venstreintellektuelle ville kalt en vulgær og populistisk fyr. Siden han mottok juryens spesialpris for filmen under filmfestivalen i Cannes i fjor, har populariteten gått én vei: oppover for Moore, og nedover for president Bush. På under ett år har mannen som kaller USAs president en tyv som ikke kan lese, mottatt drøssevis av priser. Både for filmen og for boka «Stupid White Men», som ble gitt ut i fjor.

Boka er et flengende oppgjør med Bush-regjeringen, og Moore omtaler bl.a. Bush-administrasjonen konsekvent som Juntaen. Boka skal nå komme i norsk utgave. Aschehoug har kjøpt rettighetene. Det bekrefter redaktør Harald Engelstad i Aschehougs faktaavdeling overfor Dagbladet.

BOKA GIKK RETT INN på bestselgerlista til The New York Times 10. mars i fjor, og har ligget der siden. Nøyaktig ett år seinere er boka fortsatt nummer én på lista over de mest solgte faktabøkene.

Ingen vet nøyaktig hvor mye penger Moore tjente i løpet av fjoråret, men at han er mangemillionær i dollar er det liten tvil om. Bokas førsteopplag var 50 000. Nå har den blitt trykt opp i langt over 50 nye opplag i USA og England til sammen. Moore er den første til å innrømme at hans noe spesielle form for radikal samfunnskritikk var god butikk i fjor:

- Jeg har allerede et hus, og jeg har nok til å forsørge familien. Jeg har tjent nok på denne filmen og boka til at jeg kan finansiere min neste film. At jeg har penger er bra, for da kan ingen med makt bruke penger som argument for å få meg til å tilpasse meg. En tredjedel av pengene gir jeg bort til saker jeg støtter. Det kan være politiske organisasjoner, suppekjøkkener eller hjem for mishandlede kvinner. Man skal ikke gi en type som meg for mye penger, for jeg vet hvordan jeg skal bruke dem, sier Moore i et intervju med den britiske avisa The Guardian.

Men litt blir det nok igjen i lommeboka. Han bor selv på Upper West Side i New York, et strøk der han neppe treffer så mange av dem han donerer pengene til. I høst laget han også et show som solgte ut 37 forestillinger i Londons Roundhouse Theatre, kalt «Michael Moore Live in London». Planene om å gjøre det samme på Broadway er klare.

BOKA ER POPULÆR overalt i verden. I Canada, Tyskland og Australia har den lenge vært blant de mest solgt faktabøkene. Her hjemme har interessen for Michael Moores samfunnskritikk økt etter den norske premieren på «Bowling for Columbine» 31. januar. 50 000 nordmenn har sett filmen til nå.

I forrige uke gikk også flere bokhandlere tomme for den engelske utgaven av «Stupid White Men». De store bokhandlene Tanum og Norli i Oslo var utsolgt, det samme var hele Ark-kjeden. Lille Tronsmo bokhandel, som var den første som tok inn boka i Norge, har hatt den som bestselger lenge, men var også utsolgt tidligere i uka. Tronsmo har solgt andre titler av Moore i mange år allerede.

- Vi merket et kraftig oppsving i salget etter at filmen kom på kino, og jeg kommer selvfølgelig til å ta inn flere, sier Terje Thorsen hos Tronsmo.

«STUPID WHITE MEN» skulle egentlig ikke vært gitt ut. Et sammentreff gjorde at bokas første opplag var ferdig trykt 10.09.2001. Forlaget Harper Collins ville ikke gi den ut etter 11. september. De krevde at Moore trakk boka og betalte tilbake halvparten av forskuddet sitt dersom han ikke skrev om deler av den.

Moore nektet å bøye seg på et tidspunkt da han var blakk. Han planla å selge leiligheten i New York og flytte tilbake til Michigan, hvor han kommer fra. Til slutt ga Harper Collins etter for press. Boka ble utgitt et halvt år seinere.

- De sa til meg at de ikke hadde tenkt til å bruke ei krone på markedsføring, og at den kom til å selge drittdårlig. Hvis det var noen som ikke forsto seg på det amerikanske folket, så var det forlaget, fortalte han til The Guardian under lanseringen av «Bowling for Columbine» i London.

I det samme intervjuet ble han konfrontert med sine høye utgifter da de var i London for å jobbe for tv-stasjonen Channel 4. Hotellregningen var skyhøy, og honoraret var rekordstort. Ifølge ham selv er dette noe han gjør for å hevne seg på klassesamfunnet.

- Jeg tok med meg min familie og mine venner for å bo på Ritz. Jeg forsøker alltid å loppe dem for så mye penger som mulig. Slik at det virkelig kjennes. Alltid. Og de fatter ikke at jeg driver gjøn med dem. På Ritz gned de seg i hendene over tanken på å få en programleder på tv som gjest. Men da jeg dukket opp med venner, ble de opprørte. Grunnen var at alle mine venner var svarte og hvite mennesker, og alle så ut som meg og gikk kledd som meg. Vi gikk ut og inn på Ritz - og det var en deilig følelse. Jeg har hørt at jeg er den best betalte programlederen noensinne på Channel 4, og det synes jeg er fantastisk med tanke på at jeg er fra arbeiderklassen. Når jeg reiser hjem (til Michigan) og forteller det, sier de: «Heftig! Bra jobba!»

FILMBRANSJEBLADET SCREEN snakket nylig med Moore i anledning Oscar-nominasjonen og utdelingen 23. mars. Moore ble først kjent i 1989 da han laget filmen «Roger and Me», også det en dokumentar med krass kritikk av det amerikanske samfunnet.

- George Bush sr. ba om et eksemplar av «Roger and Me» for en privat visning i Det hvite hus da han var president. Jeg håper virkelig sønnen hans vil gjøre det samme denne gangen, sier han til Screen.

Om han hadde forventet den suksessfulle mottakelsen av «Bowling for Columbine» sier han:

- Jeg tenkte ikke på salgstall i det hele tatt. Begynner du med det, ender du opp med en elendig film. Jeg syntes det var fascinerende å lage denne filmen, og tenkte aldri på at en haug med folk skulle gå på kino en fredag kveld og si: «Hei, la oss gå på den våpenkontrollfilmen!»

WHITE TRASH: Slik er han, og slik selger han seg. Michael Moore er en mann uten utdannelse som ifølge seg selv spiste sin første tomat da han var 44 år. Nå forsikrer han alle om at han har begynt å like grønnsaker og spiser tomater hver dag.