BYRÅD: Tone Tellevik Dahl er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BYRÅD: Tone Tellevik Dahl er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Osloskolen:

Ingen egen skolepolitikk

Når Tone Tellevik Dahl forklarer hva Ap vil med skolen er det som å høre høytlesning fra SVs partiprogram.

Meninger

Er Osloskolen landets beste, er den midt på treet, eller oppskrytt og moden for å skrotes? Nesten all forskning og statistikk underbygger at den er ledende i Norge, uansett hva enkelte forskere kommer frem til ved selektiv bruk av data.

Det er allikevel verdt å diskutere problemstillingen i lys av at Aps skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl de siste ukene har valgt å bruke all sin politiske tyngde på å snakke Osloskolen ned.

Ap mener Osloskolen er oppskrytt og følgelig må avvikles og demonteres. Mål og dokumentasjon skal ut. I stedet skal det «bygges kultur, tillit og handlingsrom», og «skoler og elever med de største utfordringene skal prioriteres over dem som uansett vil klare seg bra».

For Høyre er det aller viktigste i skolepolitikken at alle skal ha noe å strekke seg etter. Både de som sliter og de som har det lettere med skolearbeidet. Alle skal med. Derfor vil vi aldri nedprioritere de som «uansett vil klare seg bra», altså de fleste.

Innlegget «Frykten for Høyre-skolen» i Dagbladet er en underlig retorisk øvelse fra skolebyråden. En ting er at hun ber elever, foreldre og lærere over hele landet frykte en skolepolitikk som virker, men når hun i tillegg trekker et svært selektivt utvalg gamle programforslag fra 2013 opp av hatten blir det noe desperat over hennes forsøk på å skremme med Høyres skolepolitikk.

I 2011 varslet Aps daværende toppkandidat i Oslo Libe Rieber-Mohn at «Høyre-skolen» skulle vrakes om hun kom til makten. Det rakk hun å angre på. Under valgkampen for to år siden var det derfor helt umulig å finne ut hva AP ville gjøre med Osloskolen om de vant, og de lyktes med å skape en forestilling om at det ikke er store forskjeller mellom Aps og Høyres skolepolitikk. Nå vet vi bedre.

Ap mener i dag nøyaktig det samme som for seks år siden: Osloskolen skal vrakes, men erstattes med hva? Høyre videreutvikler hele tiden vår politikk, så når skolebyråden først advarer mot Høyre bør hun ta utgangspunkt i gjeldende politikk, altså partiprogrammet for 2017–2021 som vi gikk til valg på.

Her kan hun lese at Høyre mener alle barn skal kunne norsk før de begynner på skolen, og at barnehagene skal ha klare mål for sitt språkarbeid.

At vi vil likebehandle private og offentlige barnehager og ikke nekte folk muligheten til å velge. Høyre vil innføre plikt for skolene til å gi ekstra undervisning både for elever som strever og for elever som trenger ekstra utfordringer.

Vi vil forsterke innsatsen mot mobbing og trakassering, ha mer fysisk aktivitet på skolene, innføre et mer praktisk rettet håndverksfag i grunnskolen, styrke elevens digitale ferdigheter og om lag 100 andre offensive programforslag vi mener vil bidra til å gjøre norsk skole enda bedre.

I den grad Ap har egen skolepolitikk er den åpenbart ikke viktig for dem. De har hatt det politiske ansvaret for norsk skolepolitikk i bare 17 måneder i løpet av de siste 20 årene, selv om de har hatt statsministeren i nesten halvparten av perioden.

Lærertettheten i Oslo har gått ned etter byrådsskiftet, til tross for Aps lovnader om å ansette flere lærere, og når Tone Tellevik Dahl forklarer hva Ap vil med skolen er det som å høre henne lese høyt fra SVs partiprogram.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.