Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen ekstremisme i våre gater

Søndag fikk demonstrasjonene i Pakistan til støtte for en drapsmann, sin egen stygge, lille forgrening i Norge.

HYLLER DRAPSMANN: Demonstrasjon til støtte for guvernør Salman Taseers drapsmann, Mumtaz Qadri, i Karachi sist fredag. Søndag ble Qadri hyllet som en helt utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo. Foto: SHAHZAIB AKBER / EPA / NTB Scanpix
HYLLER DRAPSMANN: Demonstrasjon til støtte for guvernør Salman Taseers drapsmann, Mumtaz Qadri, i Karachi sist fredag. Søndag ble Qadri hyllet som en helt utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo. Foto: SHAHZAIB AKBER / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Guvernøren i Punjabprovinsen, Salman Taseer, ble i januar 2011 myrdet av sin egen livvakt fordi han argumenterte for å oppheve dødsstraffen for blasfemi i Pakistan.

Det var ikke Taseer, men hans drapsmann, som søndag ble hyllet som en helt av demonstrantene utenfor den pakistanske ambassaden på Frogner. Den direkte foranledningen for demonstrasjonen var at drapsmannen selv ble henrettet i Pakistan 29. februar i år.

En av appellantene var imam Nehmat Ali Shah fra Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Oslo. Hvis man søker åndelig opplysning, bør man trolig gå annet steds hen. Den samme imamen har tidligere gjort seg bemerket med grove antisemittiske uttalelser. I 2013 påsto han at jøder styrte media, og mente at nazistenes folkemord skyldtes at jøder «er urolige folk i verden». Som om ikke det var nok, ble demonstrasjonen enda litt styggere av at demonstrantene også uttrykte hat mot ahmadiyya-muslimer, som er forfulgt i Pakistan.

Andre norske muslimer har reagert sterkt på demonstrasjonen. Meg bekjent var det også norske muslimer som bidro til å varsle media om saken.

Gruppen som demonstrerte på Frogner, utgjorde en svært liten andel av Norges muslimer. De som var samlet der, skal vite at slike holdninger ikke møter noen aksept fra samfunnet omkring dem. Hat mot menneskerettsforkjempere, og heltedyrking av en kaldblodig morder, er menneskefiendtlig. Det er selvsagt ikke et uttrykk for «islamofobi» å kritisere en slik demonstrasjon. Slik kritikk er tuftet på menneskerettene og det liberale demokratiet. I et liberalt demokrati har man rett til å samles for å hedre ekstremister, om det så er Pol Pot eller en religiøs drapsmann. Man har derimot ingen rett til å gjøre det uten motstand.

Samtidig vil muslimfiendtlige krefter se demonstrasjonen som enda et «bevis» på at muslimer som sådan utgjør et problem. Det er selvsagt mye lettere for etniske nordmenn å generalisere om muslimer enn vi noen gang gjør om oss selv. Ingen vil eksempelvis tro at Odins soldater er representative for nordmenn generelt - eller engang for innvandringsmotstandere generelt. At demonstrantene på Frogner bare representerer en minoritet innen minoriteten, endrer ikke på at de bør møtes med akkurat samme fordømmelse som alle andre som fremmer ekstreme anskuelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media