Ingen engler i NRK

Var NRKs Märtha-intervju passiv mikrofonstativ-journalistikk?

Forrige lørdag fikk NRK et eksklusivt intervju med prinsesse Märtha Louise. Som statlig eid allmennkringkaster har NRK en offisiell status som gjør at kanalen med jevne mellomrom får slike eksklusive intervjuer. Medlemmer av kongehuset velger gjerne å bruke NRK når de ønsker å formidle noe ut til folket. De føler seg kanskje tryggest på sympatisk behandling der, med god anledning til å få brakt ut sitt budskap. Fra nyttårstalen til engleskole-debatter: Statskanalen er kongehusets kanal til sitt folk.

Det var opplevelsen av dette som fikk Carl-Erik Grimstad til å reagere i en kronikk i Aftenposten torsdag. Prinsesseintervjuet var redusert fra å være et av årets viktigste nyhetsintervjuer til å bli et «redigert underholdningsinnslag» innpakket i dragestil, med Jørn Hoels «Har en drøm» som lydspor. Intervjuet var ikledd «avvæpnende intimitetskliss», ifølge statsviteren.

Men var det egentlig det som skjedde? Ikke hvis man spør nyhetsredaktør Per Anders Johansen i NRK. Da han møtte Grimstad til debatt i Kulturnytt, mente han at intervjuet var veldig avslørende. - Vi fikk henne til å si ting hun ikke hadde tenkt å si før hun satte seg ned foran kamera, hevdet Johansen, før Johansen selv snakket fritt og freidig: - I denne saken mener jeg det hadde vært mer naturlig å kritisere oss for at vi her bruker en ganske farlig intervjuteknikk, som politifolk, psykologer og andre bruker for å komme inn i hodet på noen folk.

NRK skal altså, ifølge sin nyhetsredaktør, ha brukt farlige teknikker, hentet fra politiet og psykologene, for å få Märtha Louise til å avsløre seg selv og si mer enn hun hadde tenkt. Intervjuer Anne Kathrine Førli spilte den forståelsesfulle forhørseksperten vi har sett i så mange politiserier på TV. Hun nikket og smilte med prinsessen for å få henne til å kjenne seg trygg og snakke fritt, i håp om å få mest mulig med på bånd. De er sannelig ingen engler i NRK. Slik fikk NRK det på bånd da prinsessen trakk paralleller mellom Tønne-saken og seg selv, som ifølge nyhetsredaktør Johansen i NRK var «En av de mest avslørende delene av intervjuet, fordi de viste hvordan prinsessen opplever seg som forfulgt, som hevet over andre.»

Skal vi tro Grimstad var altså forrige lørdags engleskole-intervju med Märtha Louise et servilt stykke underlødig hoffjournalistikk, noe som ga selv mikrofonstativ-journalistikk et dårlig navn. Skal vi tro redaktør Johansen var det et effektivt og nokså kynisk gjennomført intervjugrep for å få lokket Märtha ut på banen, der NRK gikk så langt som å bruke «ganske farlige» polititeknikker mot prinsessen.

De som så intervjuet, det ligger fortsatt gratis ute på NRKs hjemmesider på nett, så en blid og snakkevillig prinsesse, som også gis godt rom til å forklare sitt prosjekt. Reporter Anne Kathrine Førli stiller relevante og presise spørsmål, men lar prinsessen snakke ut, uten brå eller harde oppfølgingsspørsmål. Førli er med på leken når prinsessen vil ha henne til å lukke øynene og forestille seg slott og riddere. De tøffe spørsmålene stilles, men hele tida i en hyggelig setting, så de ikke virker like skarpe. Det er dyktig gjort. Som journalistikk var teknikken «Show, don’t tell» Det sto hver seer fritt å gjøre seg opp sin mening om dette var new-age vrøvl – eller nærkontakt med noen evige sannheter.

Og nettopp derfor kunne programmet oppfattes så forskjellig. De som tror på slikt som healing, engler og krystaller, fikk et positivt intervju som fint kunne glidd inn mellom horoskop og mirakelkurer i mange ukeblad. De av oss som regner seg som rasjonelle skeptikere trygt kunne riste vantro på hodet av parallelle virkeligheter, metaforer gitt englekropp og underlige linker mellom new-age, naturvitenskapene og kvantefysikk. Vil man være positiv, fikk hver av oss anledning til å gjøre opp sin egen mening. Vil man være kynisk, ga det hver av oss rik anledning til å få bekreftet våre fordommer.

Märtha Louises mediekritiske engasjement er mer problematisk. Når hun snakker hun om pressen som gapestokk, og omtaler medietrykket for mobbing, skjærer hun alle over en kam: Legitim kritikk og anstendig debatt slenges i samme søppelhaug som fordummende hets. Når prinsessen synes det er synd at vi ikke kan respektere hverandre for det vi står for, og tørre å debattere det på en ordentlig måte, må det kunne innvendes at mange ville nok tørre å debattere med prinsessen. Det er hun som ikke er tilgjengelig for debatt.

MÄRTHA SNAKKET UT: Men hva så vi egentlig sist lørdag, spør Dagbladets Andreas Wiese. Foto: Scanpix
MÄRTHA SNAKKET UT: Men hva så vi egentlig sist lørdag, spør Dagbladets Andreas Wiese. Foto: Scanpix Vis mer

Den situasjonen er like uheldig for mediene som for henne, men skyldes som kjent at vi har en grunnlov som påtvinger noen mennesker en rolle fra fødselen av. Märtha Louises høyst reelle medieproblemer er monarkiets menneskelige pris. Retten til å gis et offentlig rom, som et intervju i NRK, for å presentere sin versjon, må anses som en rimelig tilsvarsrett.

Men så spørs det om NRK fortsatt kan være kanal for slikt: Nyhetsredaktør Per Anders Johansen synes slottets mediestrategi er «meget problematisk». Det er ikke kjent hvor problematisk slottet synes NRKs «ganske farlige intervjuteknikker» er.