Ingen engler i NRK

Var NRKs Märtha-intervju passiv mikrofonstativ-journalistikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige lørdag fikk NRK et eksklusivt intervju med prinsesse Märtha Louise. Som statlig eid allmennkringkaster har NRK en offisiell status som gjør at kanalen med jevne mellomrom får slike eksklusive intervjuer. Medlemmer av kongehuset velger gjerne å bruke NRK når de ønsker å formidle noe ut til folket. De føler seg kanskje tryggest på sympatisk behandling der, med god anledning til å få brakt ut sitt budskap. Fra nyttårstalen til engleskole-debatter: Statskanalen er kongehusets kanal til sitt folk.

Det var opplevelsen av dette som fikk Carl-Erik Grimstad til å reagere i en kronikk i Aftenposten torsdag. Prinsesseintervjuet var redusert fra å være et av årets viktigste nyhetsintervjuer til å bli et «redigert underholdningsinnslag» innpakket i dragestil, med Jørn Hoels «Har en drøm» som lydspor. Intervjuet var ikledd «avvæpnende intimitetskliss», ifølge statsviteren.

Men var det egentlig det som skjedde? Ikke hvis man spør nyhetsredaktør Per Anders Johansen i NRK. Da han møtte Grimstad til debatt i Kulturnytt, mente han at intervjuet var veldig avslørende. - Vi fikk henne til å si ting hun ikke hadde tenkt å si før hun satte seg ned foran kamera, hevdet Johansen, før Johansen selv snakket fritt og freidig: - I denne saken mener jeg det hadde vært mer naturlig å kritisere oss for at vi her bruker en ganske farlig intervjuteknikk, som politifolk, psykologer og andre bruker for å komme inn i hodet på noen folk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer