Ingen enighet om filmavgift

Filmbransjen har ikke blitt enige om strømmeavgift.

- LITE KONKRET: I dag mottar kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mæland innstillingen fra utvalget som har jobbet med muligheter for finansieringen av norsk film og tv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- LITE KONKRET: I dag mottar kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mæland innstillingen fra utvalget som har jobbet med muligheter for finansieringen av norsk film og tv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet) I dag mottok kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mæland resultatet av arbeidet som har blitt gjort i det såkalte strømmeavgiftsutvalget:

Siden februar har et utvalg med bransjerepresentanter blant annet diskutert hvordan norsk film og tv-drama kan finansieres i framtiden, særlig sett i lys av at DVD-salget på kort tid er nærmest utslettet.

Strømmetjenester overtar stadig større andeler, og utvalget har blant annet sett på om det er aktuelt med en avgift for selskapene som i dag distribuerer de fleste filmene ut til folket; bredbåndsleverandørene og strømmeselskapene som Netflix og HBO Nordic.

Ingen enighet Men utvalget har ikke kommet til enighet om konkrete, forpliktende tiltak, melder Klassekampen allerede før rapporten overleveres.

Nå ser blant annet Norsk Filmforbund det som naturlig at regjeringa tar grep.

- Widvey har vært tydelig i sine signaler, og når bransjen ikke selv kommer med en løsning, må man nesten ha tydeligere styring fra regjeringa. Norge er forpliktet til å følge opp et EU-direktiv som ber aktører i filmbransjen bidra til produksjon, og dette har blitt gjort med stort hell i andre EU-land allerede, sier forbundsleder Sverre Pedersen til Dagbladet.

Han opplyser at Belgia ber aktører over en viss størrelse investere mellom 1 og 2 prosent av omsetninga, og at flere aktører har sett at slike investeringer bare er til fordel for dem selv.

- Forskjellige synspunkter Kulturministeren selv sier at utvalget har levert en spennende og krevende rapport, og at arbeidet med framtidens finansieringsmodeller for norsk film langt på nær er avsluttet.

- De har ikke klart å utvikle forretningsmodeller, men dette er jo aktører med forskjellige synspunkter og innfallsvinkler, og det kan nok bli utfordrende å få alle i bransjen til å bli helt enig om dette.

- Skulle du ønske utvalget kom med mer konkrete forslag?

- Det hadde vært hyggelig hvis de allerede var i gang med forretningsmodellene, men så langt har de ikke kommet. Men mange aktører signaliserer at de vil være med på å se etter nye modeller, og det er positivt. De og vi er skjønt enige om at digitalisering betyr større muligheter enn det betyr problemer, avslutter Widvey.

Utvalget har vært satt sammen av representanter fra mange kanter av film-, tv- og distribusjonsbransjen: Telenor, Virke, Produsentforeningen, Norsk Filminstitutt, Norske filmdistributørers forening, MTGX, TV 2 og HBO Nordic.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram