Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boris Johnson på intensivavdeling

Ingen er immun

Ikke en gang Boris og Donald.

SYK: Storbritannias statsminister Boris Johnson har testet positivt for coronaviruset. Det forteller han selv i denne Twitter-videoen. Vis mer
Kommentar

Akkurat da vi trodde nyhetsbildet ikke kunne bli mer dramatisk, blir den britiske statsministeren lagt inn på intensivavdelingen med pustevansker og høy feber. Downing Street sender ut melding om at han er ved bevissthet, men får hjelp til å puste. Han er ikke i respirator, blir det understreket.

Boris Johnson ville ikke la et virus stoppe ham. Dessverre var det ikke han som bestemte denne gangen.

Alle briter ønsker selvfølgelig Boris Johnson god bedring. Statsministeren er alvorlig syk. Men den omstridte politikeren må tåle at kriserammete briter føyer til; hovmod står for fall. Johnson blåste lenge av coronaviruset og satset på flokkimmunitet uten å gå veien om sosiale restriksjoner. I taler som fikk kompisen Donald Trump til å fremstå som en følsom og taktfull statsleder, varslet han at britene måtte regne med en hel del døde, men det var ingen vei utenom.

Dette var som under krigen. Britene fikk stramme overleppa og holde ut. Keep calm and carry on.

Selv skrøt han av at han ikke tok hensyn til anbefalingen om å holde avstand. Han omgikk folk og håndhilste som før, også coronasmittede. Som om det krevde et spesielt mot å utsette seg selv for fare og dermed risikere å smitte andre og ikke minst sette landets statsminister ut av spill.

Slik machismo er typisk Boris, forteller biografen hans, Sonia Purnell. Han hevder at han aldri er syk og ser sykdom som en svakhet. Det er en holdning han deler med Trump, som avfeier alle spørsmål om han ikke burde ta bedre forholdsregler, og skryter av at han er helt usedvanlig sunn og sterk for alderen. Samtidig som han ber amerikanere holde avstand, følger han ikke egne råd. På de daglige pressekonferansene står han og rådgiverne trengt sammen på få kvadratmeter. Flere han har møtt de siste ukene, har i etterkant vist seg å være smittet.

Det er som de tror statsledere er immune.

Både Storbritannia og USA var seint ute med å innføre restriksjoner; både Trump og Johnson mente lenge at viruset ikke var så farlig som fagfolk ville ha det til. De stolte mer på egen magefølelse. Den viste seg å være feil.

Boris Johnson måtte gjøre helomvending da en rapport fra Imperial College anslo at strategien kunne ta livet av en halv million briter, men det kan se ut som han snudde farlig sent. I skrivende stund er 51608 briter smittet og 5373 døde.

Og så ble Boris selv syk. Alvorlig syk for første gang i sitt liv.

Det satte også en merkbar støkk i Trump som fikk nyheten rett før nattens pressekonferanse. Han vendte tilbake til sin britiske kollega flere ganger og sa han hadde snakket med legen hans for å høre om amerikansk ekspertise kunne bistå. Det var uklart hva svaret var, men det var nok et høflig nei.

INNLAGT: - Vi ber for Johnson, sier Donald Trump. Presidenten kaller Boris Johnson en nær venn og sier han har bedt legemiddelfirma ta kontakt med statsministerens leger for å se om USA kan bidra med noe. Video: CNN Vis mer

Statsministeren ble overført til intensivavdelingen på sykehuset St. Thomas mandag etter at han hadde vært til observasjon siden søndag kveld. Det ble kjent at han hadde blitt smittet av coronaviruset i forrige uke, men det var ingen forvarsel om at det sto så dårlig til.

Statsråder i regjeringen hevdet, ifølge flere britiske medier, at de ikke hadde vært i kontakt med ham siden lørdag, samtidig som Downing Street og Boris Johnsons twitterkonto forsikret at statsministeren var i god form, holdt seg informert og fortsatt ledet regjeringens arbeid.

Det pussige hemmeligholdet rundt Johnsons sykdomsforløp, kunne forklares med at man ikke ønsket å skape mer usikkerhet i en krisetid enn strengt nødvendig. En historiker dro parallellen til da Winston Churchill fikk et hjerteinfarkt under et besøk i Det hvite hus like etter angrepet på Pearl Harbor i desember 1941. Det ble holdt hemmelig av hensyn til tyskerne, men også for ikke å uroe amerikanerne hvor motstanden mot å delta i krigen var stor.

Den sammenlikningen liker nok Boris Johnson. Churchill er hans store forbilde, og han har skrevet en kritikerrost biografi om den sagnomsuste politikeren som ble en helt for så mange under andre verdenskrig. Johnsons kritikere mener han burde holdt seg til tastaturet.

En slik forklaring, om enn misforstått i 2020, utelukker ikke en like sannsynlig mistanke, at Boris ønsket å holde tilstanden skjult for motstandere og utfordrere i eget kabinett. Regjeringen er full av folk som mener de kan gjøre jobben like godt, om ikke bedre enn ham, ikke minst hans gamle Brexit-kamerat Michael Gove. De to har gjort det til en sport å falle hverandre i ryggen, og så langt har Boris vist seg å være mesteren.

Mangelen på tillit i regjeringen illustreres av at Johnson har pekt på utenriksminister Dominic Raab som stedfortreder, mens Gove tirsdag formiddag meldte at han er i selvpålagt karantene fordi en av hans nærmeste var smittet. En dysfunksjonell regjering blir ikke styrket av at medlemmene sitter isolert på hver sin kant, mens den formelle lederen er på sykehuset.

Akkurat nå er det kaotisk. Statsvitere medgir at det ikke er noen presedens å vise til.

Men er det noe coronakrisen har vist, er det at politikere med magefølelse er smertelig avhengig av fagfolk og et byråkrati som fungerer. Den utskjelte Sir Humphrey må virke, helsevesenet må gjøre jobben det verken er betalt eller dimensjonert for, britene må stålsette seg igjen som de gjorde under blitzen.

Boris Johnson må ha god bedring og britene lykke til i enda en politisk prøvelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!