Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen etterforskning av Kanal4-tildelingen

Økokrim avviser å etterforske sju statsråders bindinger til Kanal4, slik FrP har krevd.

Det var i begynnelsen av januar i år at Dagbladet skrev om sju statsråder som har forskjellige bindinger til Kanal4. Da P4-konsesjonen ble diskutert på flere regjeringsmøter i desember i fjor meldte tre statsråder seg inhabile. Årsaken var at de hadde enten familimessige bindinger eller tidligere tillitsverv i noen av eierselskapene til Kanal4.

Men også fire andre statsråder hadde bindinger til eierene av Kanal4, uten at de ba om å forlate regjeringsmøtet da P4-konsesjonen ble drøftet. En av dem var justisminister Odd Einar Dørum, som har aksjer i Adresseavisen, som er eid av Schibsted. Schibsted er største eier i Kanal4.

De tre Venstre-statsrådene i regjeringen hadde også bindinger til Kanal4s eiere gjennom partiet Venstre, som eier aksjer i mediehuset Vårt Land. Helseminister Dagfinn Høybråten eier også aksjer i Vårt Land. Ingen av disse statsrådene ba om å bli fritatt behandlingen av P4-konsesjonen.

Kritisert av professor

Jusprofessor Geir Woxholth mener også de fire andre statsrådene burde trukket seg fra diskusjonen om P4-konsesjonen. Rent juridisk kan det forsvares at ingen av statsrådene erklærte seg inhabile, men Woxholt mener at det for politikere må være sentralt at det utad ikke kan være noen tvil om at saksbehandlingen skjer på riktig måte.

Da er det også uheldig at det kan stilles spørsmål om bindinger, spesielt fordi det for statsråder gjelder et prinsipp om at allmennheten skal ha tillit til at politikerne ikke bruker sin forvaltningsmyndighet til å gi konsesjoner og liknende til sine egne.

På bakgrunn av dette reagerte både Fremskrittspartiet og SV i Stortinget. Saken ble tatt opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men et flertall der bestemte seg for ikke å behandle saken videre.

Ikke Økokrims bord

Nå har Økokrim sagt sitt. I et brev til kulturpolitisk talsmann i Frp, Ulf Erik Knudsen, skriver Økokrim-sjef Einar Høgetveit at hans enhet står fritt til å etterforske de saker de selv ønsker. Høgetveit skriver at Økokrim konsentrerer sine oppgaver rundt mer alvorlige og/eller prinsipielle saker om økonomisk karakter. Dette betyr saker som korrupsjon, hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger og skatte- og avgiftsundragelser.

Ettersom brudd på habilitetsregler eller andre brudd på forvaltningsloven i seg selv ikke er straffbart, ser ikke Økokrim noen grunn til å forfølge P4-saken videre. Ei heller for å avdekke om det kan foreligge straffbare forhold. Økokrim henviser ikke Frp å be andre politimyndigheter å se på P4-saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling