Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Odd Nerdrum

Ingen får vite grunnen til Odd Nerdrum-benådningen: - Underlagt taushetsplikt

Justisminister Per-Willy Amundsen uttaler seg om Odd Nerdrum-benådningen.

PUNKTUM ER SATT: Odd Nerdrum er benådet og slipper fengselsstraff for grovt skattesvik, men årsaken til avgjørelsen vil ikke justisdepartementet ut med. Foto: Agnete Brun
PUNKTUM ER SATT: Odd Nerdrum er benådet og slipper fengselsstraff for grovt skattesvik, men årsaken til avgjørelsen vil ikke justisdepartementet ut med. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag ble det kjent at kunstmaler Odd Nerdrum (73), som i 2014 ble dømt i Borgarting lagmannsrett, til ett år og åtte måneders fengsel for skattesvik, er benådet.

Nerdrum ble dømt for å ha unndratt 6,9 millioner kroner, syv millioner kroner mindre enn beløpet i tiltalen.

Kongelig resolusjon

Justisdepartementet var tidligere i dag sparsommelige med detaljer rundt avgjørelsen, som først ble kjent i Dagens Næringsliv. Nå uttaler justisministeren seg om benådningen.

- Odd Nerdrum ble benådet ved kongelig resolusjon 22. september, sier han.

- Begrunnelsen for benådningen er personopplysninger som er underlagt taushetsplikt, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP).

- Hans kunstnersjel er fri

Nerdrum selv har vært taus, men ifølge sin advokat John Christian Elden er «hans kunstnersjel fri, og han vil fortsette med maling og inspirasjon».

- Benådning ble gitt med en prøvetid på to år, sier justisministeren

- For Nerdrum betyr dette at han ikke behøver gjennomføre straffen hvis han unngår å bli siktet for nye forhold i to år, sier Amundsen.

I uttalelsen fra Amundsen framgår det at benådningen ikke skal være en overprøving av domstolenes avgjørelser, men en sikkerhetsventil i tilfelle det skulle være omstendigheter som gjør soning ekstraordinært byrdefull og som ikke var kjent for domstolen.

JUSTISMINISTEREN: Per-Willy Amundsen uttaler seg om benådningen. Foto: Lars Eivind Bones
JUSTISMINISTEREN: Per-Willy Amundsen uttaler seg om benådningen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hvilke «omstendigheter» det skal være, kommer ikke fram.

- Benådning skal bare gis hvis det etter at dommen er avsagt, er oppstått så store problemer hos domfelte at det ville være helt urimelig om han skulle sone straffen. Det samme gjelder hvis det foreligger ekstraordinære omstendigheter som domstolene ikke kjente til ved straffeutmålingen, sier Amundsen.

Familien takker Dagbladet

Odd Nerdrums ektefelle, Turid Spildo, sier at det er en gledens dag og takker blant annet Dagbladet i en fellesuttalelse:

TAKKER: - Familien er svært glad for denne endelige avgjørelsen, sier Odd Nerdrums kone, Turid Spildo. Foto: John T. Pedersen
TAKKER: - Familien er svært glad for denne endelige avgjørelsen, sier Odd Nerdrums kone, Turid Spildo. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Familien er svært glad for denne endelige avgjørelsen og vil takke disse; Kongen i statsråd, John Christian Elden og hans kontor og Anders Fjellberg, journalist i Dagbladet.

- Familien ber om ro og fred i denne gledelige stund, skriver Spildo.

Odd Nerdrum (73) ble i juni 2014 dømt i Borgarting Lagmannsrett, til ett år og åtte måneders fengsel.

Den endelige pengesummen lagmannsretten la til grunn for i dommen i 2014 var i tråd med Dagbladets sentrale avsløringer i Nerdrum-saken høsten 2012.

I 2012 skrev Dagbladet hvordan Nerdrum høyst sannsynlig har skattet av alle inntekter, men at dokumentene ikke gir svar på om han skattet til feil land eller feil tid.

- Vi gleder oss over at Nerdrum nå blir trodd på det han, også ved hjelp av Dagbladet, har kunnet dokumentere, sa Elden den gangen til Dagbladet. Retten la i 2014 til grunn at skattesviket var gjennomført på en «særlig utspekulert måte». Dette med bakgrunn i funn som viste at Nerdrum hadde oppbevart 900 000 dollar i kontanter bankboks i Østerrike.

Back up-penger i tilfelle

Kunstneren selv hevdet at pengene var der etter en avtale med Forum Gallery, som sikkerhet i tilfelle det kom erstatningskrav for Nerdrum-malerier som ble ødelagt.

Nerdrum mener derfor at pengene formelt ikke tilhørte ham så lenge de lå i bankboksen, og at han ikke skulle skatte av dem før de ble tatt ut.

Denne forklaringen festet retten ingen lit til, og viser blant annet til Nerdrums endrede og uriktige forklaringer underveis i saken. «Lagmannsretten er ikke i tvil om at Nerdrum med støtte fra galleriet bevisst har konstruert forklaringen», het det i dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!