Ingen feelgood-stemning i norsk filmbransje

Filmfondets julekort til produsentene ble klagd inn for Giske.

(Dagbladet.no): Samarbeidsklimaet er ikke det beste mellom de som skal gi støtte til norske filmprodusenter og filmprodusentene. Selv en julehilsen fra Norsk Filmfond endte opp som klage på kulturminister Trond Giskes bord, skriver Dagens Næringsliv i dag.

For da Norsk filmfond sendte ut julehilsen til filmbransjen fikk de et klagebrev tilbake. Spesielt reagerte film- og tv-produsentene på at det i Filmfondets julehilsen fulgte med et kvalitetsmanifest.

«Kjemp for et energisk og fleksibelt kvalitetsbegrep!» het det i Filmfondets manifest til filmbransjen. Videre ble det oppfordret til at produsentene må «stimuleres til å skape konstruktive rammer» og «utfordringer» slik at det norske publikum får best mulig film.

- Det kan virke som at Filmfondet ikke vil at vi skal lage film som går godt, sier generalsekretær Aage Aaberge i Norske film- og tv-produsentes forening til Dagbladet.no.

Stat i staten

Ifølge Aaberge har Filmfondet gitt signaler om at de vil kutte i etterhåndsstøtten eller billettstøtten som norsk film får. Det kan bety at det blir færre filmer som Buddy og United.

- Dersom det kuttes i billettstøtte og støtte til co-produksjoner i Sverige og Danmark, så må flere aktører i filmbransjen vurdere å trappe ned. Det er vanskelig å overleve i et så utrolig lite marked som Norge, sier Aaberge.

Generalsekretæren mener Filmfondet har begynt å leve sitt eget liv.

IKKE BUDDIES: Produsentene mener Filmfondet driver filmpolitikk og ikke vil at det skal lages film som går godt. Det kan bety at det blir færre filmer som Buddy. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
IKKE BUDDIES: Produsentene mener Filmfondet driver filmpolitikk og ikke vil at det skal lages film som går godt. Det kan bety at det blir færre filmer som Buddy. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer

- Filmfondet driver filmpolitikk. De er i utgangspunktet et statlig forvaltningsorgan, men er gradvis blitt en stat i staten. Filmfondet har beveget seg inn på politikernes og produsentenes ansvarsområde, sier Aaberge til Dagbladet.no.

- Vi er ikke papirflyttere

Norsk filmfond og styreleder Kristenn Einarsson er overrasket over den krasse tonen fra produsentforeningen.

- Det er tydelig at Aaberge driver saksbehandling underveis. Styret i Filmfondet har ikke avgitt sin rapport. Det gjør vi først 20. mars. Vi har ennå ikke tatt stilling til om vi går inn for å kutte i billettstøtten eller andre finansieringsordninger.

Når det gjelder klagen på julekortet anser han den saken for å være lagt død.

- Mitt svar: Det var en julehilsen fra oss, som de klagde på. Jeg har svart på klagen i et brev.

Og når det gjelder beskyldningene om at Filmfondet driver filmpolitikk:

- Vi er ikke papirflyttere! Filmfondet er satt til å fatte vedtak som får politisk betydning. Selvsagt betyr ikke det at vi kan fatte vedtak som ikke er forankret i kulturpolitiske vedtekter.

Kreativitet og uenighet

Styreleder Einarsson kan leve med at ikke alle er enige i det Filmfondet foretar seg.

- Vi driver i en kreativ bransje, hvor det ofte er sterke meninger inne i bildet. Det kan ikke bli slik at et styre ikke kan ha andre meninger enn det andre aktører i bransjen måtte mene.

- Den evalueringen filmbransjen er inne i er klok og nødvendig, sier Einarsson til Dagbladet.no.

15. mars skal Norsk filmfond og produsentforeningen ha oppvaskmøte.

<B>UNITED:</B> Er publikumssukseer som United i tråd med Filmfondets kvalitetsmanifest?
<B>IKKE SÅ STOR UENIGHET:</B> Ifølge styreleder i Norsk filmfond, Kristenn Einarsson, er ikke uenigheten større enn at den kan overkommes på oppvaskmøte 15.mars.