LEDER

Ingen flere sjanser

Ingress

PRISEN DYRENE BETALER, ER FOR HØY: Dyrlege Trude Mostue (t.v) og lege Gunhild Stordalen er også motstanderne av oppdrettspels. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
PRISEN DYRENE BETALER, ER FOR HØY: Dyrlege Trude Mostue (t.v) og lege Gunhild Stordalen er også motstanderne av oppdrettspels. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Gang på gang har pelsnæringa lovet å luke ut «verstingene» og å jobbe videre for å bedre dyrevelferden. Gang på gang viser de at de ikke greier oppgaven. Tirsdag viste NRK en sjokkerende dokumentar fra innsida avpelsdyrnæringa, filmet av dyrevernsaktivisten Frank Nervik.

Filmen viser mink og rev i trange stålbur. Dyrene har store, ubehandlede sår, de spiser på seg selv og andre dyr og har det ikke bra. Dokumentaren viser også hensynsløs behandling av dyrene ved avliving og ved inseminering, og bønder som ikke bryr seg om retningslinjene. Regler er til for papiret, praksis er noe helt annet, sies det.

Filmen er kontroversiell fordi Nervik har filmet med skjult kamera og jobbet under dekke av å skulle starte opp pelsfarm. Det er bra med en kritisk holdning til aktivister og deres metoder, men reaksjonene fra Mattilsynet beviser at publiseringen var riktig denne gangen. Assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland er «forskrekket og forbannet». Det betyr at disse tilstandene ikke avsløres i tilstrekkelig grad ved vanlig kontroll, og at skjult kamera var nødvendig for å avdekke forholdene. Når man hører i filmen hvor redde bøndene er for bilder, er det naivt å tro at kritikerne bare kan ringe på og komme på besøk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer