- Ingen flere vaskejobber

Fra vaskejobb til verdenslansering på tre måneder! Oslobandet Spans karriere skyter fart. Og i kveld spiller de på Quart-festivalen.

Forrige gang Dagbladet traff Span var i parkeringshuset Ibsen. Der jobbet Fredrik Wallumrød, Jarle Bernhoft, Fridtjof Nilsen og Vemund Stavnes med høytrykksspyler på nattetid, for å tjene til bandets opphold. Tre måneder seinere møter vi dem i Universals herskapelige villa i Drammensveien.

- Vi dro til London med brask, bram og dress i bagasjen, og vi ble signet med potetgull og sjampis, forteller vokalist Jarle Bernhoft.

Det var det britiske selskapet Island Records som trakk det lengste strået om det ettertraktede bandet. I Norge er de dermed en del av Universal. Span har allerede rukket å bli hypet i britisk presse, og her hjemme har de for tida en radiohit med låten «Baby\'s Come Back.»

- Vi begynner å spille inn albumet allerede 1. september, så nå skriver vi låter i nazitempo! sier gitarist Fridtjof.

Endelig betaling

Etter mange blakke år, blir bandet endelig betalt for å konsentrere seg om musikken. Plateselskapet har planer om en verdenslansering.

- Vi skriver låter på mandag og tirsdag, øver onsdag og torsdag og spiller dem inn i helga. Neste singel kommer alt i august, sier Jarle.

Han og Fridtjof spilte opprinnelig sammen i funkrockbandet Explicit Lyrics. Da den gruppa ble oppløst, slo de to seg sammen med Vemund og Fredrik fra jazzpopgruppa Squid. I dag spiller de det de selv kaller «svartpepret testosteronrock.» Span har spilt flere konserter i England enn her hjemme, og de mener at det er stor forskjell på de to landene.

- I Norge har vi et slags likhetsprinsipp, som betyr at du blir streit behandla selv om du ikke selger i bøtter og spann. Men i England blir du behandla skikkelig dårlig, hvis du ikke er noen. Vi må alltid dele en fem kvadratmeter stor backstage med mange andre band, det er aldri såpe på dass og alt er skittent og kijpt.

Men slikt blir det kanskje slutt på nå. I dag hadde bandet sitt første møte med det norske plateselskapet, og guttene kan fortelle at de fikk vafler til frokost! Kanskje er det derfor ingen har rørt den store marsipankaka hvor det står skrevet med glasur; «Span = Velkommen til Universal!»

Et festivalband

Det blir en travel festivalsommer for bandet. De spiller blant annet på Readingfestivalen, Leeds Rock Festival, Glastonbury, danske Nibefestivalen og altså i Bendiksbukta på Quart-festivalen i kveld.

- Quart er den eneste virkelig store festivalen i Norge, så det er klart det blir kult å spille der. Det er alltid kult å spille på festivaler, for festivalpublikum har en annen mentalitet og er generelt mer gira, enn vanlig konsertpublikum.

Spans debutalbum er ventet å komme i butikken rundt april/mai neste år.

TESTOSTERONROCK: Fridtjof Nilsen, Jarle Bernhoft, Vemund Stavnes og Fredrik Wallumrød i rockebandet Span har en travel festivalsommer foran seg. De spiller blant annet på Readingfestivalen, Leeds Rock Festival, Glastonbury, danske Nibefestivalen og altså på Quart-festivalen i kveld.