KOMMENTARER

Ingen foran Sánchez

I et opprørt politisk farvann går Spania til valg med en klar ledelse for venstresida, mens høyresida herjes av en inntrenger fra ytre høyre, skriver Einar Hagvaag.

Ingen foran Sánchez
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den største faren for statsminister Pedro Sánchez og Sosialistpartiet (PSOE) i valget 28. april er sofavelgere. Sosialistene, som i valget i 2016 måtte kjempe mot både venstrepartiet Podemos og mellompartiet Ciudadanos (Cs) om å være nest størst etter det konservative Folkepartiet (PP), er nå i alle meningsmålinger landets overlegent største parti.

Spania står ved et vendepunkt, utløst av forsøket på å løsrive landsdelen Catalonia. Valgkampen skjer med rettergangen mot de katalanske uavhengighetslederne som bakteppe. Og som en «ektefødt horunge» kommer ultra-høyre i form av partiet Vox ridende inn i rikspolitikken med rundt 12 prosent oppslutning i målingene, født av genetisk tankegods fra diktaturet under general Francisco Franco paret med motstand mot katalansk nasjonalisme. Vox vil nedlegge de 17 sjølstyrte landsdelene og samle all makt i Madrid, «gjenerobre Spania», som de sier, avskaffe «kjønnslover», «stanse nazi-feminismen» og kjempe for tyrefekting og jakt.

Lederne for de fire største partiene, Sánchez fra PSOE, Pablo Casado fra PP, Albert Rivera fra Cs og Pablo Iglesias fra Unidos Podemos, var samlet til munnhoggeri i fjernsyn mandag og tirsdag kveld. Lederen for Vox, Santiago Abascal, var utestengt av valgkommisjonen, så partiet samlet i stedet rundt 5000 tilhengere på en tyrefekterarena i Madrid hvor Abascal kalte de fire lederne for «Apokalypsens fire ryttere». Men med sitt fravær var Vox i høy grad til stede i ordskiftet mellom de fire i fjernsyn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer