Ingen forandring i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORANDRER DET FAKTUM

at FN nå støtter okkupasjonen av Irak overhodet noe som helst?

Medlemslandene i Sikkerhetsrådet forfølger sine egne interesser, har planer som skal realiseres, kontrakter å kjempe for, og dette - ikke prinsipper - avgjør hvordan de handler og stemmer. Etter den amerikanske okkupasjonen av Irak var det allerede klart at tyskerne, franskmennene, russerne og kineserne ville være «venner» med amerikanerne - akkurat som småbarn som trosser sine foreldre og så, når det går opp for dem hvor pengene og autoriteten ligger, gjør helomvending og får sukkertøy som belønning. Dermed er alt såre vel. At Sikkerhetsrådet aksepterte okkupasjonen så raskt i fjor, var allerede en indikasjon på at den imaginære konstruksjonen «det internasjonale samfunnet» var tilbake. Er det noen som husker tilbake til da vietnameserne styrtet Pol Pots redselsregime i Kambodsja? Det gikk tolv år før USA og Storbritannia ble enige om å anerkjenne det nye styret. Det tok mindre enn tolv uker før den nå diskrediterte USA-agenten Ahmad Chalabi smilte til fotografene i FN.

SÅ DET BURDE IKKE

være noen overraskelse at Sikkerhetsrådet nå gir sin støtte til okkupasjonen. Allerede før den siste avstemningen hadde Lakhdar Brahimi, den PR-bevisste algerieren, påtatt seg jobben å gå inn etter en imperialistisk invasjon og forsøke å «gjøre rent» så fort som mulig. Kaoset han skapte i Afghanistan ved å innsette en tidligere amerikansk etterretningsagent, Hamid Karzai, blir verre dag for dag. Brahimi er mer intelligent enn Cheney og Rumsfeld, for ikke å snakke om Bush, og er nok innstilt på en storrengjøring, men nå og da får han ikke tillatelse til å arbeide så hardt som han vil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer