KOMMENTARER

Attentat i Donetsk

Ingen fred over hans minne

Mange ville ham til livs. Men hvem som tok livet av opprørsleder Alexander Zakharsjenko kriges det om.

DØD: Alexander Zakharsjenkos kiste i Donetsk. Foto: AP / NTB Scanpix
DØD: Alexander Zakharsjenkos kiste i Donetsk. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Statsministeren» i den opprørskontrollerte delen av Donetsk fylke i Ukraina, Alexander Zakharsjenko, ble drept i et bombeattentat i helga. Han hadde en av verdens farligste jobber. Siden opprøret startet for fire år siden har minst ni opprørsledere i det russisk-støttede opprøret blitt drept i attentater eller dødd på mistenkelig vis. Zakharsjenkos prognoser var elendige, uansett hvem det var som til slutt drepte ham.

I opprørsrepublikken peker man på ukrainsk etterretning, i samarbeid med USA, som de skyldige for drapet. I Moskva sier man at ukrainsk terror står bak drapet, og man har startet egen etterforsking. Mens i den ukrainske hovedstaden Kiev sier man at Zakharsjenko ble drept i en kriminell konfrontasjon mellom opprørsgrupper, eller ble likvidert av russisk etterretning. Det eneste sikre vi kan si om dette er at de som med 100 prosent sikkerhet vet sannheten om Alexander Zakharsjenkos død, ikke vil si noe om det.

I den grad Alexander Zakharsjenko styrte opprørsrepublikken Donetsk, så var det på Moskvas nåde. Han ble «statsminister» i den opprørsstyrte delen av Donetsk i august 2014, etter at opprøret første ble ledet av de russiske statsborgerne og tidligere etterretningsmennene Alexander Borodai og Igor Strelkov. Da opprøret var i ferd med å bli nedkjempet av den ukrainske hæren i august 2014 skjedde to ting. Over grensa fra Russland kom det ferske nye stridsvogner og mannskaper som stanset den ukrainske gjenvinningen av land fra opprørerne. Og russerne Borodai og Strelkin ble erstattet av ukrainske statsborgere som opprørsledere. Zakharsjenko var den viktigste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer