DØD: Alexander Zakharsjenkos kiste i Donetsk. Foto: AP / NTB Scanpix
DØD: Alexander Zakharsjenkos kiste i Donetsk. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Attentat i Donetsk

Ingen fred over hans minne

Mange ville ham til livs. Men hvem som tok livet av opprørsleder Alexander Zakharsjenko kriges det om.

Kommentar

«Statsministeren» i den opprørskontrollerte delen av Donetsk fylke i Ukraina, Alexander Zakharsjenko, ble drept i et bombeattentat i helga. Han hadde en av verdens farligste jobber. Siden opprøret startet for fire år siden har minst ni opprørsledere i det russisk-støttede opprøret blitt drept i attentater eller dødd på mistenkelig vis. Zakharsjenkos prognoser var elendige, uansett hvem det var som til slutt drepte ham.

I opprørsrepublikken peker man på ukrainsk etterretning, i samarbeid med USA, som de skyldige for drapet. I Moskva sier man at ukrainsk terror står bak drapet, og man har startet egen etterforsking. Mens i den ukrainske hovedstaden Kiev sier man at Zakharsjenko ble drept i en kriminell konfrontasjon mellom opprørsgrupper, eller ble likvidert av russisk etterretning. Det eneste sikre vi kan si om dette er at de som med 100 prosent sikkerhet vet sannheten om Alexander Zakharsjenkos død, ikke vil si noe om det.

I den grad Alexander Zakharsjenko styrte opprørsrepublikken Donetsk, så var det på Moskvas nåde. Han ble «statsminister» i den opprørsstyrte delen av Donetsk i august 2014, etter at opprøret første ble ledet av de russiske statsborgerne og tidligere etterretningsmennene Alexander Borodai og Igor Strelkov. Da opprøret var i ferd med å bli nedkjempet av den ukrainske hæren i august 2014 skjedde to ting. Over grensa fra Russland kom det ferske nye stridsvogner og mannskaper som stanset den ukrainske gjenvinningen av land fra opprørerne. Og russerne Borodai og Strelkin ble erstattet av ukrainske statsborgere som opprørsledere. Zakharsjenko var den viktigste.

Det kan være mange grunner til at Zakharsjenko ble drept. Han var selvsagt et attraktivt mål for ukrainsk etterretning. I den opprørskontrollerte delen av Donetsk skal allerede 50 være arrestert og 19 mennesker skal være forsvunnet etter mordet, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Unian. Politisk terror og spion-fobi er en del av hverdagen i opprørsrepublikken.

Zakharsjenko ble drept på kafeen Separ (forkortelse for separatist) midt i sentrum av Donetsk by. Han ble drept av en bombe da han og andre regjeringsmedlemmer skulle minnes den russiske smørsangeren og nasjonalisten Iosif Kobzon som døde i forrige uke. Kobzon var en ivrig og høyt profilert propagandist for det prorussiske opprøret i Øst-Ukraina, og det er en skjebnens ironi at Zakharsjenko ble drept under en minnestund for mannen som sto på EUs og USAs sanksjonsliste for sin offentlige støtte til opprørsbevegelsen i Øst-Ukraina.

Det er ingen ironi i det russiske spillet i Øst-Ukraina. Og selv om Zakharsjenko hadde sin posisjon fordi det ble akseptert av Moskva, så var han av og til en brysom marionette-figur. Han ble oppfattet som en hard negl med selvstendige posisjoner i forhold til Moskva under forhandlingene mellom Ukraina og Russland i Minsk i 2015.

Rett før Zakharsjenkos død var det rykter og spekulasjoner om at Moskva ville bytte ham ut som leder av det prorussiske opprøret. Ryktene gikk ut på at han skulle byttes ut med en leder uten så mye blod på hendene, fordi Russland forbereder sitt diplomati i forbindelse med det ukrainske presidentvalget i mars. Håpet fra russisk side er å få en mindre russiskfiendtlig president en Petro Porosjenko, som ble valgt med stort flertall i revolusjonsåret 2014. En av spekulasjonene er at Zakharsjenko skulle byttes ut på fredelig vis for å forberede en politisk dialog med Ukraina etter presidentvalget.

Nå ble Zakharsjenko byttet ut på maksimalt blodig vis. Uten at noen med noen stor grad av troverdighet kan si hvem som sto bak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.