Ingen fredsbrems

Organisasjonen Sant\' Egidios forhandler i Uganda, Vittorio Scelzo, svarer Raymond Johansen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UGANDA: Rykter om at Sant\' Egidio underminerer fredsprosessen for Nord-Uganda er totalt grunnløse, men later til å støttes av statssekretær Raymond Johansen i UD i følge Dagbladets artikkel den 2.2.2007. Jeg er Sant\' Egidios forhandler i denne fredsprosessen og vil med dette tilbakevise en slik alvorlig påstand: Sant\' Egidio er en kristen organisasjon med mer enn 50.000 medlemmer. Den startet i Roma i 1968, og har i dag mer enn 20.000 medlemmer i Afrika. Disse er legfolk som gjør frivillig arbeid for de fattige. Vi arbeider også med fredsmegling, og er nå representert i mer enn 70 land. Vi har ingen formell tilknytning til Vatikanet. Vår metode som fredsmegler at vi samarbeider med regjeringer, som en NGO, slik at man får en synergi mellom disse forskjellige aktørene. Det er jo hva dere nordmenn kaller «den norske modellen», og vi har arbeidet med støtte fra bl.a. norsk UD i mange år.

VI HAR VÆRT INVOLVERT i fredsarbeid med konflikten i Nord-Uganda i mer enn ti år, og prosessen i Juba er den mest lovende hittil. Det er faktisk meget symbolsk viktig at denne finner sted i Sør-Sudan etter fredsavtalen som ble undertegnet der for bare to år siden. Videre støtter vi fullt og helt at Riek Machar og hans regjering er ledende i prosessen. Juba er det eneste sted hvor denne prosessen kan lykkes, gitt at man derfra kan holde kontakt med ledelsen for LRA (Lord\'s Resistance Army) som befinner seg i grenseområdet mellom Sør-Sudan og DR Congo.Siden partene startet prosessen, er det som kjent slutt på angrep fra LRA og kidnapping av barn til soldater. Fenomentet med ungdommer i gatene nattestid, såkalte «night commuters», har også forsvunnet, og internflyktninger har returnert. Men i de siste ukene har prosessen stoppet opp; etter at vi som forhandlet trodde at man hadde nådd enighet om de mest sensitive deler av problemene. Disse er internflyktingenes status, territorielle spørsmål og nord-ungandiernes råderett over eget land. Dette hadde vi kommet frem til etter mange måneders fruktbare forhandlinger hvor de to delegasjonene hadde nærmet seg hverandre skritt for skritt. Man hadde faktisk blitt enige om en dagsorden som skulle starte omkring disse spørsmålene den 15. januar i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer