Ingen frihet uten likestilling

Vi er enig med Horne om at likestilling handler om å velge fritt. Nettopp derfor er det viktig at hun ikke glemmer å se på hvilke rammer kvinner tar sine valg innenfor.

SKAPER BEKYMRING: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?» spurte Horne på Twitter i 2010. Foto: Christian Roth Christensen
SKAPER BEKYMRING: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?» spurte Horne på Twitter i 2010. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Debattinnlegg

Norge er kåret til et av verdens mest likestilte land. Det er ikke tilfeldig, men et resultat av kvinnekamp, homokamp og politisk handling. Hva kjennetegner likestillingslandet Norge? Høy yrkesdeltakelse blant kvinner, mer likestilte foreldre og kvinner i maktposisjoner er sentralt. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er erstattet av Solveig Horne (Frp). Statsråd Horne skal nå lede regjeringens arbeid på felt for de gruppene som er mest marginalisert: Barn, kvinner og minoriteter. Hennes jobb blir å kjempe for et likestilt samfunn.

«Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?» spurte Horne på Twitter i 2010. Jeg håper vår nye homominister kan svare ja på spørsmål om barna kan høre kjærlighetsfortellinger om to av samme kjønn som lever lykkelig i alle sine dager.«Vi mener det er diskriminerende i seg selv å ha egne støtteordninger», sa Horne når hun tok til ordet for å kutte økonomisk støtte til organisasjoner for lesbiske, bifile, homofile og transseksuelle. «(...) Vi trenger ingen egne organisasjoner for å ivareta denne gruppas rettigheter», fortsatte hun.Vi håper Horne vil revurdere. I tillegg til å jobbe for lesbiske og homofiles rettigheter er dette organisasjoner som jobber aktivt med skole og helsevesen for å gjøre det lettere å stå fram og være seg selv.

«For Frp vil likestilling aldri handle om prosentandeler mannlige sykepleiere og kvinnelige toppledere, om kvotering eller tvungen pappapermisjon. Likestilling er ikke et spørsmål om hvilke valg folk gjør, men om hvilke muligheter de har til fritt å velge», har likestillingsministeren uttalt. Hun ønsker at kvinner og menn skal stå fritt til å velge hva de vil. Dette er en flott målsetting og vi håper at hun lykkes i det nye tillitsvervet med å nå det. Men hvis hun ikke er villig til å ta i bruk virkemidler som faktisk fungerer er hun dømt til å mislykkes.Fedre bruker mer tid i hjemmet og mindre på jobb enn på 70-tallet. For mødre er det motsatt. Dette tyder på endringer i likestillingen, viser en flunkende ny rapport fra SSB som ble lagt fram denne uka. Den understreker at likestillingen på hjemmebane har skutt fart i perioden mellom 2000 og 2010. Årsaken er at fedre med små barn nå bruker betraktelig mer tid på husarbeid, og mindre tid på jobb, enn tidligere.

I Norge har vi gjennomført en rekke likestillingsreformer som har gjort det lettere for kvinner å både være mor og yrkesaktiv. Åttetimers arbeidsdag, sykepenger, tolv måneders foreldrepermisjon, pappapermisjon, makspris i barnehage og full barnehagedekning viser at det er opplagt at likestillingen ikke kommer av seg selv. De valgene hver enkelt gjør er ikke mer frie enn det samfunnets tradisjoner, normer og forventninger tillater. Vi er enig med Horne om at likestilling handler om å velge fritt, men nettopp derfor er det viktig at hun ikke glemmer å se på hvilke rammer kvinner tar sine valg innenfor. Lykke til Horne, du har en viktig jobb å gjøre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.