Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen fritolkning med Stephen Fry på øret

Jonna Støme overtar for Harald Eia i «LittleBigPlanet».

|||I morgen lanseres PSP-utgaven av «LittleBigPlanet», som fikk fin kritikk av oss denne uka.

Som i fjorårets spill på PlayStation 3 er også hele PSP-versjonen lokalisert til norsk. Denne gangen er det imidlertid ikke Harald Eia som har lånt bort stemmen sin, men komikeren Jonna Støme.

Fry på øret
Støme hadde ikke veldig mye erfaring med dubbbing av spill fra før, men har deltatt i et par animasjonsfilmer de siste årene.

- Jeg hadde hovedrollen i «Shark Tale», og har dubbet litt småting siden. Blant annet hadde jeg en rolle i «Se Opp» nylig, der jeg vel sa tre setninger. Alle som kjenner meg hørte av det var meg, men nesten ingen fikk med seg hovedrollen i «Shark Tale», forteller Støme.

Innspillingen av «LittleBigPlanet» ble gjort i sommer, og på den tiden hadde ikke Støme fått spilt PS3-versjonen av spillet - og dermed ikke fått med seg hvordan Eia gjorde sin rolle.

- Men dere har en veldig lik måte å uttrykke dere på i spillet?

- Ja, selv om jeg hadde et manuskript å forholde meg til, hadde jeg også den engelske innspillingen til Stephen Fry på øret, akkurat som Harald Eia hadde. Så det er kanskje ikke så rart at vi høres like ut. Når man leser inn stemmer for store selskaper, skal alt være på en spesiell måte - det er ikke så mye rom til fritolkning, sier Støme.

Få friheter
Til tross for strenge manus tok han seg likevel friheter dersom han mente noe ikke ville høres helt bra ut.

- Det er ikke alltid oversetterne er helt på G med hva folk flest ville sagt, så jeg prøvde vel å endre litt underveis. Men sånt var vel lettere før, der spill- og animasjonsfigurer bare hadde lepper som gikk opp og ned. Nå er jo alt så avansert at du må følge leppesynken, selv om det er en fisk som snakker.

Støme er selv en aktiv spiller, og eier en rekke spillkonsoller.

- Jeg liker veldig godt de spillene der du kan bygge deg opp til å bli en slags gud i spillverdenen. Nye «Call of Duty» tør jeg ikke kjøpe nå, for jeg har litt for mye å gjøre om dagen ...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media