Ingen fyrtårn for mediepolitikk

Reform av pressestøtten er ikke noe nytt tema.

MEDIER: Regimeskiftet kom aldri. Derimot holdt Hadja Tajik på det utviklingshemmende avgiftssystemet med 25 prosent merverdiavgift på digitale nyheter, skriver Heidi Nordby Lunde.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MEDIER: Regimeskiftet kom aldri. Derimot holdt Hadja Tajik på det utviklingshemmende avgiftssystemet med 25 prosent merverdiavgift på digitale nyheter, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Meninger

Mediepolitisk talsperson fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, mener kulturminister Torhild Widvey er den verste medieministeren Norge noensinne har hatt. Dette er i så fall i sterk konkurranse med Arbeiderpartiets tre foregående ministere.

Trond Giske anerkjente i 2009 at dagens pressestøtteordninger var gammeldagse og satte da ned et mediestøtteutvalg for å se på disse. Utvalget leverte sin innstilling til Anniken Huitfeldt i desember 2010. Den ble umiddelbart lagt så langt ned i en skuff at ikke Hadja Tajik fant den da hun tok over i 2012.

I 2012 kom det signaler fra de rødgrønne om innføring av felles lavmoms for både papir- og nettaviser for å gjøre det enklere å innovere på tvers av plattformer, samt forenkle overgangen fra papir til nett. Mediebedriftenes Landsforbund var under den regjeringen villige til dette, men velger å gå mot det samme når det kommer fra dagens regjering.

Regimeskiftet kom aldri. Derimot holdt Hadja Tajik på det utviklingshemmende avgiftssystemet med 25 prosent merverdiavgift på digitale nyheter. Ikke spesielt fremtidsretta i en verden der papiravisene har opplevd lesernedgang siden 1999 og leserne har forflytta seg til digitale plattformer.

Den eneste fornyelsen under Tajik var at også Dagbladet skulle inkluderes blant de såkalt meningsbærende aviser. Utover dette ville Arbeiderpartiet bare styrke det eksisterende regimet gjennom flere reguleringer, forskrifter og tilsyn - noe en nesten samlet mediebransje var mot under behandlingen av medieeierskapsloven.

Jeg tar selvsagt høyde for at Arbeiderpartiet til en hver tid har så lite respekt for skattebetalernes penger at de setter ned offentlige utvalg bare for moro skyld.

Men som medlem av de rødgrønnes Mediestøtteutvalg mener jeg å huske at det var enighet om at pressestøtten i dagens form var mer enn modne for endringer allerede i 2009. Likevel er Arild Grande kun opptatt av å forsterke nøyaktig de samme ordningene som ikke har klart å hindre dagens mediekrise.

Han må gjerne kritisere kulturministeren fordi han er uenig, men noe fyrtårn for fremtidsretta mediepolitikk er han ikke. Han får trøste seg med at det var ikke de tre foregående kulturministrene fra Arbeiderpartiet heller.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.