Ullevål sykehus:

Ingen gode valg for Arbeiderpartiet

Den planlagte nedleggelsen av Ullevål sykehus setter Oslo Arbeiderparti opp mot moderpartiet.

KONTROVERSIELL: Helse Sør-Øst vil legge ned driften på Ullevål sykehus. Det er kontroversielt, og skaper nå hodebry for Arbeiderpartiet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix.
KONTROVERSIELL: Helse Sør-Øst vil legge ned driften på Ullevål sykehus. Det er kontroversielt, og skaper nå hodebry for Arbeiderpartiet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

April blir en skjebnemåned for Ullevål sykehus. Før påske leverte Stortingets helse- og omsorgskomité sin innstilling etter at SV, Senterpartiet, Rødt og MDG hadde foreslått å si nei til den planlagte nedleggingen av sykehuset og salget av tomta. Det ble tilsynelatende brakt en ny gnist inn i saken da Fremskrittspartiet gikk sammen med de fire andre partiene om å be regjeringen om å stanse tomtesalget i påvente av videre utredning.

Likevel er nok ikke dette så spennende som Ullevål sykehus’ mange og glødende støttespillere skulle ønske. Styret i Helse sør-øst har vedtatt å legge ned Ullevål for å satse på sykehusene på Gaustad og Aker, og Stortinget har gitt lånegaranti til det nye byggeprosjektet. Regjeringspartiene, som har gått inn for Helse sør-østs planer, har fremdeles støtte fra Arbeiderpartiet. Så lenge saken stiller seg slik, vil ikke de andre partienes forslag ha nok støtte når Stortinget skal stemme over saken 13. april.

Det er blitt en kinkig sak for Arbeiderpartiet. Oslo Arbeiderparti har snudd i spørsmålet, og er nå mot nedlegging og salg. Men moderpartiet holder på sitt, og Ingvild Kjerkol, partiets helsepolitiske talskvinne, har gjort det klart at det ikke er aktuelt å gå inn for å ha tre akuttsykehus i Oslo.

I stedet for å telle, kunne Kjerkol se på de praktiske konsekvensene av å holde fast ved visjonen til regjeringen og Helse sør-øst, som går ut på å la et utvidet sykehustilbud på Aker og Gaustad ta seg av behovene til Oslos befolkning. Det har kommet massive medisinfaglige innvendinger mot disse planene. Det har blitt påpekt at det ikke vil være et godt nok akuttmedisinsk tilbud dersom dagens miljø splittes opp og fordeles på de to sykehusene, og at tomten på Gaustad er for trang og vanskelig tilgjengelig.

Å selge funksjonelle tomter og bygg på Ullevål for å bygge dyre og smittefarlige høyhus på Gaustad er et valg som faller mange vondt for brystet. Selv om Arbeiderpartiet føler behov for å tekkes sine mer landlige velgere, som vil reagere på for stor ressursbruk i hovedstaden, er nedleggelsen av Ullevål en omstridt og upopulær avgjørelse som vil henge tungt rundt halsen på Oslo-partiet. Det vil også gjøre det vanskelig å framstå som troverdig hovedmotstander for regjeringen i valget til høsten. Det finnes ingen helt gode valg for partiet i dette spørsmålet, men mye tyder på at de er i ferd med å velge det verste av to onder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer