Ingen grenser i tv-kampen

En kvinne (31) fikk psykiske problemer etter å ha vært med i årets Robinson. Programleder Christer Falck ser ingen betenkeligheter med det hun gikk gjennom.

Årets utgave av «Robinsonekspedisjonen» på TV3 starter med at de 19 deltakerne blir stengt inne i et bur uten toalett eller mat. Der må de sitte til en av dem gir seg, og ryker ut. Det endte med at deltakerne satt i sine egne ekskrementer, oppkast og menstruasjonsblod i over 24 timer.

- Buret er det drøyeste jeg har sett! De måtte gjøre fra seg foran andre mennesker og føle seg som skitne mus, sier Christer Falck.

Han forteller at deltakerne gikk sammen om å mobbe ut én person.

Dagbladet har snakket med en 31 år gammel kvinnelig deltaker som måtte sendes hjem da hun mentalt brøt sammen etter søvnmangel, hallusinasjoner og elendige hygieniske forhold. TV3 lar ikke kvinnen stå fram med navn og bilde av hensyn til spenningen i serien.

Hun forteller at døgnet i buret var helt forferdelig.

- Sinnssyk lukt

- Lukta var sinnssyk. Minst to av deltakerne kastet opp underveis, og flere av jentene hadde mensen, meg inkludert. Jeg stoppet blødningen ved hjelp av sokkene mine. Alle var våte etter svømmeturen fra båten, noe som gjorde det iskaldt på natta, forteller hun.

Nytt av året er også «Utopia», en øy der de utstemte må bo under resten av konkurransen.

For mange av deltakerne ble det i tøffeste laget. Det var her 31-åringen fikk psykiske plager.

- Et mareritt

- Jeg gikk ned fra 66 til 56 kilo. Jeg fikk ikke sove, og brøt til slutt sammen. Kroppen er ennå i ulage, sier kvinnen.

Hun ble fortalt at hun måtte være på øya i en måned dersom hun ikke vant de ukentlige konkurransene om å komme tilbake til Robinson.

- Paradisøya jeg hadde havnet på, viste seg verre enn et mareritt. Det var hundrevis av rotter på øya. Ei natt våknet jeg av ei rotte som krøp mot hodet mitt. Jeg ble også plaget av sandfluer. Bittene laget sår som etter hvert ble til byller.

Ingen sympati

TV3 skriver i en pressemelding at en viktig motivasjonsfaktor på «Utopia» er muligheten til å komme tilbake på «Robinsonøya». De skriver videre at «tiden går imidlertid veldig sakte på «Utopia»; det handler om å overleve, og kampen mot kjedsomheten og varmen preger hverdagen.»

Programleder Christer Falck har ingen betenkeligheter med verken buret eller «Utopia».

- Jeg får aldri vondt av deltakerne. Det er ikke noe av det som skjedde som ikke kan repareres, sier Falck.

- Får deltakerne oppfølging når de kommer hjem?

- Psykologen vår er på dem som en klegg etterpå. Jeg vet om folk som har vært med for flere år siden som fortsatt bruker henne som gratis psykolog, sier Falck.

Kan gi skader

Krisepsykolog Atle Dyregrov sier at det ikke er tvil om at man kan få psykologiske skader av å være med på Robinsonøya.

- Fra en psykologisk vinkel må vi spørre oss om vi skal akseptere dette og risikere at folk sliter i etterkant bare fordi det gir stor underholdningsverdi.

INGEN SYMPATI: Programleder Christer Falck.
SPERRET INNE: Årets utgave av «Robinsonekspedisjonen» starter med at deltakerne blir sperret inne i et bur i over et døgn. Der satt deltakerne i sine egne ekskrementer, oppkast og menstruasjonsblod. - Lukta var sinnssyk, sier en av deltakerne som fikk psykiske plager av konkurransen.