KASTER PROTESEN:  I søndagens episode av «Ingen grenser» bryter Ingvill Bruland Vadla nok en grense for seg selv. Helt siden hun var liten har hun skammet seg over at venstre arm ikke er fullvokst, og har forsøkt å skjule protesen. Etter mye støtte fra deltakerne og vennene i ekspedisjonen, kaster hun til slutt armen.  Foto: NRK
KASTER PROTESEN: I søndagens episode av «Ingen grenser» bryter Ingvill Bruland Vadla nok en grense for seg selv. Helt siden hun var liten har hun skammet seg over at venstre arm ikke er fullvokst, og har forsøkt å skjule protesen. Etter mye støtte fra deltakerne og vennene i ekspedisjonen, kaster hun til slutt armen. Foto: NRKVis mer

«Ingen grenser»-Ingvill (23) bryter egne barrierer

Ingvill Bruland Vadla har slitt med å akseptere at hun er annerledes. Nå klarer hun å kaste protesen blant venner.

(Dagbladet): «Ingen grenser»-ekspedisjonen nærmer seg halvveis, og det blir svært tungt for flere av deltakerne under søndagens episode.

Men for Ingvill Bruland Vadla (23) blir det en opptur da hun klarer å sprenge sine egne grenser.

Skjuler protesen Stavanger-jenta har dysmeli, og mangler venstre underarm. Helt siden hun var liten har hun hatt store problemer med å takle det, og gjort alt hun har kunnet for å skjule armprostesen.

- Jeg har et tørkle på hånda mi, fordi jeg liker å skjule overgangen fra arm til protese. Når du møter nye mennesker, syns jeg det er viktig at det er ansiktet du ser, ikke armene og hånda. Helt fra jeg var liten har det å vise stumpen vært vanskelig, sier Ingvill i episoden, før hun fortsetter:

- Fortsatt er det vanskelig å ta av armen blant masse folk. Det er for å ikke skille seg ut, og unngå blikk og kommentarer, som ofte kommer når man ser litt annerledes ut.

Kaster armen 23-åringen kommer fra en naturglad familie, og hun har også valgt å studere friluftsliv. Tidligere har hun fortalt at hun tok valget om bachelorgraden blant annet fordi hun hadde fått høre at personer med funksjonshemming ikke kunne ta en slik utdannelse.

Nå bryter Ingvill nok en gang barrierer. 

Under en pause i ekspedisjonen står Stavanger-jenta sammen med Kjersti Lium, men Ingvills armprotese er det Kjersti som holder, mens Ingvill åpner en snacks-pose.

- Stor dag - Jeg kasta den bare på ren impuls! Jeg gikk og var varm. Jeg følte meg ukomfortabel, og tenkte enten sekken eller meg. Da ble det armen. Da var et bare å slenge den av og gi den til Kjersti. Jeg tenkte ikke spesielt over det, før jeg oppdaget at jeg gikk der armløs, sier Ingvill før hun fortsetter:

- Jeg er kjempestolt! Jeg tror dette er en av det største dagene på det jeg kan huske. Jeg tør så vidt å gå sånn foran familien. Og her går jeg og syns det er bare deilig. Det er fantastisk! Det er en sinnsyk forbedring. Det er folkene her som har hjulpet meg. De sier at jeg ikke kan gjemme meg resten av livet. Dette er en god begynnelse, men det er også langt igjen. Nå er jeg i villmarken, rundt folk jeg kjenner. Ikke på Karl Johan. Det vil bli mitt neste mål. Men det er en virkelig god start, sier Ingvill i episoden og ler fornøyd.

KOMPASS-KOLL:  Ingvill har vist seg som en stor ressurs for ekspedisjonen. Her geleider hun hele gjengen i rett retning med sine kompassferdigheter, sammen med Marianne Rasmussen Kolvik. FOTO: NRK
KOMPASS-KOLL: Ingvill har vist seg som en stor ressurs for ekspedisjonen. Her geleider hun hele gjengen i rett retning med sine kompassferdigheter, sammen med Marianne Rasmussen Kolvik. FOTO: NRK Vis mer