GIR ALT:  Kennth Birkenes ga alt i Uten grenser. Her trekker han meddeltaker Birgitt Røkkum Skarstein. 31-åringen ble sa glad i naturen, at han sov tre uker ute også etter han kom hjem. - Det var ikke så superpopulært hos kona, sier han og ler. Foto: NRK
GIR ALT: Kennth Birkenes ga alt i Uten grenser. Her trekker han meddeltaker Birgitt Røkkum Skarstein. 31-åringen ble sa glad i naturen, at han sov tre uker ute også etter han kom hjem. - Det var ikke så superpopulært hos kona, sier han og ler. Foto: NRKVis mer

«Ingen grenser»-Kenneth bodde i telt tre uker etter ekspedisjonen

- Det var ikke superpopulært hos kona.

(Dagbladet): For andre år på rad har Lars Monsen lagt ut på ekspedisjon med 11 funksjonshemmede deltakere. Med sine sterke historier og enorme vilje gjør de inntrykk. Kenneth Birkenes er en av dem som har kjempet i ulendt terreng i «Ingen grenser» på NRK.

Til tross for harde tak, er 30-åringen fra Etne alltid like blid.

- Jeg tror det er noe jeg ar lært meg til etter mange år med sykehusopphold. Jeg hentet det fram da vi var på tur, og hadde fokus på bålkos og god mat som ventet. Jeg tenkte rett og slett på å nyte livet med de fine menneskene som var med, sier Birkenes til Dagbladet.

Vant over kreften Som 15-åring ble han rammet av den aggressive krefttypen Ewings sarkom for første gang. Selv om overlevelsesprosenten var på lave seks prosent, har Birkenes latt livet seire hele tre ganger over sykdommen. Den kom nemlig tilbake i både 2001 og 2006.

- BETYR ALT:  Johanna på seks år betyr alt for Kenneth. Bildet er fra deres telttur i sommer, kort tid etter han kom tilbake fra ekspedisjonen. Foto: Privat
- BETYR ALT: Johanna på seks år betyr alt for Kenneth. Bildet er fra deres telttur i sommer, kort tid etter han kom tilbake fra ekspedisjonen. Foto: Privat Vis mer

Operasjoner i venstre bein og hofte gjør at han stadig sliter med store smerter.

I første episode av NRK-serien tok han så hardt i at han besvimte.

- Det var kroppens måte å gi beskjed på. Jeg hadde firt rullestolene ned en bakke og skulle fortsette opp den neste. Da hadde jeg visstnok falt om. Jeg husker ikke så mye av det, men da jeg ville fortsette, fikk jeg streng beskjed av Monsen om å ta det med ro, sier Birkenes.

Sov ute Smertene har han lært seg å leve med, og den månedslange ekspedisjonen mot Snøhetta ga mersmak.

VARM VELKOMST:  Da Kenneth kom tilbake etter rundt en måned på ekspedisjon, møtte datteren Johanna ham med flagg og skilt. Foto: Privat
VARM VELKOMST: Da Kenneth kom tilbake etter rundt en måned på ekspedisjon, møtte datteren Johanna ham med flagg og skilt. Foto: Privat Vis mer

Da Birkenes endelig kom hjem til kona Marthe og dattera Johanna (6), klarte den positive vestlendingen rett og slett ikke å sove inne.

- Jeg lå ute i tre uker! Den første natta på altanen tok Johanna og jeg med telt i skogen, før de neste nettene ble tilbrakt på altanen igjen. Det ble plutselig så tett og trangt å være inne. Det var ikke så superpopulært hos kona, men jeg fikk den tida jeg trengte, sier Birkenes og ler.

Siden innspillingen i fjor sommer har han vært ute så mye han har kunnet, og seinest i går var han og Johanna i skogen med akebrett og truger.

For Kenneth var det deilig å endelig få lov til å kjenne på frihetsfølelsen ved å sprenge nye grenser, ettersom hans nærmeste naturlig nok har skånet ham for anstrengelser tidligere.

- Jeg var spent på om kroppen ville tåle det. Jeg blir minnet på sykdommen hver dag, og tenker hele tida på tilbakefall. Det å undersøke lymfeknutene er blitt rutine hver morgen, sier Birkenes.

Savnet familien Han har lært seg å leve med usikkerheten, og lar heller tankene gå til dem han er glad i.

Før ekspedisjonen gruet han seg til å være borte fra familien. I minuttene før han sovnet hver kveld, lengtet han mest etter dem.

TUR-KAMERATER:  Kenneth lærte mye av Lars monsen under Uten grenser-ekspedisjonen. Foto: NRK
TUR-KAMERATER: Kenneth lærte mye av Lars monsen under Uten grenser-ekspedisjonen. Foto: NRK Vis mer

- Jeg bruker mye tid med veslejenta mi. Det var helt nydelig å bli far. Det tar fokuset bort fra deg selv. Johanna og familien betyr alt for meg, sier Birkenes og smiler.

Det var kona Marthe som meldte ham på ekspedisjonen. Den har lært ham mye om hvor grensene hans går, og gitt ham venner for livet. Likevel glemmer han ikke dagen da han kom hjem til familien igjen.

- Johanna og kona mi sto ut på gårdsplassen med store plakater. Det var helt fantastisk!