DEBATT

Kosthold:

Ingen grunn til å så tvil om helsemyndighetenes kostråd

Vanlig mat er bra nok.

KOSTHOLDSRÅD: De er laget for å fremme folkehelsen og det er et godt grunnlag for å si at melk er sunt, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOSTHOLDSRÅD: De er laget for å fremme folkehelsen og det er et godt grunnlag for å si at melk er sunt, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 3. juli sår leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold, Tanja Kalchenko, tvil om at melk hører hjemme i et sunt kosthold. Norske helsemyndigheter anbefaler i sine offisielle kostråd et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til tre porsjoner hver dag. Det er underlig at Kalchenko som lege ikke stiller seg bak kostrådene som er laget for å fremme folkehelsen.

I motsetning til hva Kalchenko hevder, er det godt grunnlag for å si at melk er sunt. Hun sår blant annet tvil om melk som en god jodkilde. Sannheten er at melk, sammen med hvit fisk, er de største kildene til jod i det norske kostholdet. Nettopp derfor konkretiserte helsemyndighetene i høst rådet til tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag.

Hun kommer også med unyansert og selektiv informasjon om meieriprodukter og kreft. I den siste rapporten fra World Cancer Research Fund konkluderer uavhengige forskere med at bevisene for en sammenheng mellom inntak av meieriprodukter og økt risiko for prostatakreft, er begrenset. For øvrig er det godt grunnlag for å si at meieriprodukter kan redusere risiko for tykk- og endetarmskreft, noe hun unngår å nevne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer