Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kosthold:

Ingen grunn til å så tvil om helsemyndighetenes kostråd

Vanlig mat er bra nok.

KOSTHOLDSRÅD: De er laget for å fremme folkehelsen og det er et godt grunnlag for å si at melk er sunt, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOSTHOLDSRÅD: De er laget for å fremme folkehelsen og det er et godt grunnlag for å si at melk er sunt, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 3. juli sår leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold, Tanja Kalchenko, tvil om at melk hører hjemme i et sunt kosthold. Norske helsemyndigheter anbefaler i sine offisielle kostråd et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til tre porsjoner hver dag. Det er underlig at Kalchenko som lege ikke stiller seg bak kostrådene som er laget for å fremme folkehelsen.

I motsetning til hva Kalchenko hevder, er det godt grunnlag for å si at melk er sunt. Hun sår blant annet tvil om melk som en god jodkilde. Sannheten er at melk, sammen med hvit fisk, er de største kildene til jod i det norske kostholdet. Nettopp derfor konkretiserte helsemyndighetene i høst rådet til tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag.

Hun kommer også med unyansert og selektiv informasjon om meieriprodukter og kreft. I den siste rapporten fra World Cancer Research Fund konkluderer uavhengige forskere med at bevisene for en sammenheng mellom inntak av meieriprodukter og økt risiko for prostatakreft, er begrenset. For øvrig er det godt grunnlag for å si at meieriprodukter kan redusere risiko for tykk- og endetarmskreft, noe hun unngår å nevne.

I kampanjen Vanlig mat er bra nok, oppfordrer Melk.no foreldre til å snakke med barna sine om mat før Internett gjør det. Sosiale medier flommer over av kostholdstips og det er lett å bli usikker på hva som egentlig er sunn mat. Mat skal være knyttet til glede, ikke en kilde til frykt og forvirring. Derfor ønsker vi å trygge foreldre på at vanlig mat i tråd med kostrådene er bra nok for de aller fleste.

Kalchenkos uttalelser vitner om mistillit til kunnskapsgrunnlaget som ligger bak kostrådene. Med det bidrar hun til ytterligere forvirring rundt hva som er et sunt kosthold for folk flest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!