Ingen handling på LAR-feltet

Det har vært politisk enighet på tvers av partier i flere år. Likevel er det ikke innført nasjonal takst for utlevering av LAR-medisiner.

HEROIN: LAR-programmet er en behandling av rusavhengighet med medikamenter. Artikkelforfatter mener nasjonale retningslinjer for utdeling fra apotek mangler. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB Scanpix
HEROIN: LAR-programmet er en behandling av rusavhengighet med medikamenter. Artikkelforfatter mener nasjonale retningslinjer for utdeling fra apotek mangler. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

To regjeringer, bred enighet og ingen resultater vitner om manglende handlekraft på LAR-feltet. Kommer det i den etterlengtete opptrappingsplanen?

I dag er 75000 brukere i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). De mottar erstatningsmedisin for heroin: Buprenorfin eller Metadon.

Flere LAR-brukere sier de møter for lite oppfølging og for mye kontroll. De opplever LAR som et kaldt sted. Man har bygget ut et stort system, uten å ha tatt høyde for organisatoriske utfordringer. Systemet er preget av mistillit og kontrollrutiner.

Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon er opptatt av mer sosialfaglig oppfølging. Penger til dette må hentes fra et sted. Politikere snakker om innsparinger og omorganisering, her skal de få gratis hjelp uten å måtte leie inn dyre konsulenter; pengene kan dere hente inn ved å vise handlekraft på spørsmålet om nasjonal takst på utdeling av medikamentene.

Det går mye penger til å betale apotekene for utdeling av metadon og buprenorfin. Noen apotek tar 30 kroner for dette, mens andre tar opp mot 400 kroner. Her har man gitt apotekene en anledning til å utnytte LAR-ordningen, noe som fører til at midler som kunne ha kommet pasienten til gode, havner feil sted. Dette er noe ingen politikere burde finne seg i. Dette er noe vi som skattebetalere ikke bør finne oss i. Det later til at alle er enige om en slik takst - Apotekerforeningen og Boots Apotek har etterspurt den, og både daværende helseminister Jonas Gahr Støre, og nåværende leder av helsekomiteen, Kari Kjønaas Kjos har lovet opprydding.

I februar i år ba stortingsrepresentant Ruth Grung (AP), helseministeren se nærmere på Apotekforeningens forslag om takst for utlevering og overvåking, «for å sikre likebehandling og økt forutsigbarhet». Daglig leder Ronny Bjørnestad i proLAR har også bedt om at man innfører taksten.

Flere overdosedødsfall er knyttet til uregulert bruk av LAR-medikamenter. Prof. Helge Waal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning har ved flere anledninger etterspurt innføringen taksten for standardisering av medisinutdelingen, for slik å forhindre lekkasjer med påfølgende sykelighet og dødelighet.

Politikerne sitter handlingslammet på gjerdet. Vi snakker om å ta grep, og innføre en takst gjennom en forskrift. Samtidig sparer man penger. Hvorfor tar det så lang tid? Dette må inn i opptrappingsplanen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.