Ingen har enerett på å bestemme hva frihet er

Noens privilegier er andres ufrihet.

Liberalistenes blindhet: Den liberalistiske tradisjonen er blind for alle de undertrykkende samfunnsstrukturene, skriver Line Schou. Foto: Privat.
Liberalistenes blindhet: Den liberalistiske tradisjonen er blind for alle de undertrykkende samfunnsstrukturene, skriver Line Schou. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Feministisk Initiativ vil at alle mennesker skal være fri til å utvikle sitt fulle potensial. Vi setter frihet øverst på agendaen. Dette har fått Liberalistene til å rykke ut og fortelle at vi «ikke vet hva frihet er», og beskylde oss for å kapre frihetsbegrepet. Vi er visst til og med totalitære.

Ulike politiske ideologier har ulike begreper om frihet, og de må gjerne argumentere for sitt. Det som er totalitært, er å insistere på at ens egen mening er den eneste rette, slik de gjør. Ingen har enerett på å bestemme hva frihet er.

FI mener reell frihet forutsetter frihet fra diskriminering, undertrykking og vold, men også tilgang til de ressursene vi trenger for å overleve og utvikle oss som mennesker. Skal friheten være reell for alle, må noen privilegerte finne seg i begrensninger. Regulering av arbeidslivet betyr mer frihet for ansatte, som får fem dagers uke og 7,5 timers arbeidstid, selv om arbeidsgivere begrenses. Fedrekvoten betyr for mange menn mer frihet til å være pappa, selv om andre kan oppleve den som tvang.

Frihet er at den best kvalifiserte får jobben, selv om hun heter Khadija, og ikke Preben, selv om sjefen er gammel studiekamerat av faren hans. Frihet er å få lik lønn for likt arbeid og for arbeid i likeverdige yrker. Frihet er å bli møtt som den man er, ikke med fordommer ut ifra kjønn, hudfarge eller seksuell orientering. For å oppnå full frihet for alle mennesker, må vi forstå og forandre de strukturene i samfunnet som skaper ufrihet og begrensninger, både de økonomiske strukturene og de som er av ideologisk og kulturell art.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.