Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forbrukslån:

Ingen har gjort så mye som oss

Burde vi gjøre enda mer for å regulere forbrukslån?

MÅLRETTET OG EFFEKTIV: Dagbladet etterlyser hardere regulering. Jeg mener fokuset bør være på målrettet og effektiv regulering som treffer de utfordringene som er i markedet i dag – slik regjeringens tiltak gjør, skriver finansministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅLRETTET OG EFFEKTIV: Dagbladet etterlyser hardere regulering. Jeg mener fokuset bør være på målrettet og effektiv regulering som treffer de utfordringene som er i markedet i dag – slik regjeringens tiltak gjør, skriver finansministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladet tar i sin leder 14. mai opp en viktig problemstilling som også regjeringen er svært opptatt av, nemlig den kraftige veksten i forbrukslån.

Men avisen treffer usedvanlig dårlig når den hevder at myndighetene ikke er offensive i møte med denne utfordringen.

Ingen har gjort så mye som denne regjeringen for å få markedet for forbrukslån til å fungere bedre. Vi har gjort det forbudt å fremheve hvor raskt og lettvint man kan få slike lån. Bankene må nå fylle ut hele det utestående beløpet på kredittkortfakturaen.

En ny gjeldsinformasjonslov er på plass, og i skrivende stund behandles konsesjonssøknader til å drive et gjeldsregister. Med det vil bankene få oversikt over all forbruksgjeld de som søker om lån, har fra før.

I regjeringens forslag til ny finansavtalelov, som var på innspillsrunde i høst, legges større ansvar på bankene. Fra neste år blir også dyrere for forbrukslånsbankene å være omfattet av innskuddsgarantien.

Regjeringens tiltak vil på den ene siden hjelpe bankene med å ta bedre beslutninger om hvem som bør få lån, og på den andre siden hjelpe forbrukerne til å ta bedre beslutninger om sin egen økonomi.

Regjeringen har også vurdert rentetak, men kommet til at dette vil ha liten effekt i Norge i dag.

Vi følger imidlertid utviklingen nøye. Vi er ikke fremmed for å vurdere rentetak på nytt dersom dyre smålån brer om seg, slik vi har sett i andre land, der såkalte «lønningsdag-lån» og sms-lån er kjente produkter.

Dagbladet etterlyser hardere regulering. Jeg mener fokuset bør være på målrettet og effektiv regulering som treffer de utfordringene som er i markedet i dag – slik regjeringens tiltak gjør.

Vi må ikke glemme at kredittkort og andre typer forbrukslån er produkter som folk flest har nytte av. Utålmodighet og handlekraft må ikke ende i overregulering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media