- Ingen har opphavsrett på historien

Jan Guillou mener Fløgstad-debatten er særegen for Norge.

- TULLETE: Jan Guillou mener det må en del «tullete mennesker» til for å sette i gang debatten som nå verserer i norske medier. Foto: Frank Karlsen
- TULLETE: Jan Guillou mener det må en del «tullete mennesker» til for å sette i gang debatten som nå verserer i norske medier. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tydelig at det er agurktid i Norge, ler Jan Guillou.

Den svenske forfatteryndlingen har fulgt Fløgstad-debatten fra Sverige, og mener saken er særegen for Norge.

- Vi har aldri hatt noen debatt om dette i Sverige, forteller han.

Ingen reaksjoner
Guillou mener det kreves en del «tullete mennesker» for å få i gang en slik diskusjon.

- Selvsagt benytter forfattere av historiske romaner andre kilder, men det er like selvsagt at man ikke krediterer når man skriver fiksjon.

Guillou har selv erfaring med å skrive romaner som trekker veksler på fakta og historiske hendelser, både i «Arn»-serien og «Hamilton»-bøkene. Han har ikke for vane å vise til hvilke bøker han har benyttet i sitt researcharbeid.

- Jeg pleier å kreditere personer jeg har intervjuet i forbindelse med research, men ikke bøker jeg har lest. Det har aldri vært noen som har reagert på det.

- Latterlig
Den svenske forfatteren mener det blir unaturlig å skrive en lengre liste over bøker han har benyttet. Han foretrekker heller å takke for hjelpen gjennom intervjuer.

- Skriver man en roman og legger til en lang takkeliste, risikerer man at det blir latterlig.

Guillou støtter Fløgstad fullt ut.

Fløgstad-debatten

- Tore Pryser gikk i forrige uke ut i Dagbladet og anklaget Kjartan Fløgstad for å «ta æren for hans arbeid».
- Fløgstad forklarte seg med at romanen var diktet så fritt at han valgte å ikke benytte kildeliste. I tillegg hadde han opplyst om alle sine kilder i en artikkel i Samtiden.
- Fløgstad fikk i gårsdagen Dagbladet støtte av flere norske forfattere.

- Det er ikke feil å ikke skrive en takkeliste når det er snakk om en roman. Kjartan vet at det vil bli debatt rundt en slik bok, og da kan han heller bruke intervjuer til å takke de som fortjener det, sier Guillou.

Ola Larsmo er svensk forfatter og litteraturkritiker for den svenske avisa Dagens Nyheter. Han har selv skrevet om den norske debatten.

- Merkelig
- Jeg syns hele saken er litt merkelig. Jeg tror ikke den hadde inntruffet for noen år siden.

Larsmo tror én av årsakene til debatten er at akademikere er nervøse for opphavsretten på egen kunnskap.

- Det blir litt rart, for kunnskap er jo kunnskap, og ingen har opphavsrett på historien.

Forfatteren pleier selv ikke å benytte kilde- eller takkelister i sine romaner, som også beveger seg i grenseland mellom fakta og fiksjon. Han tror ikke debatten vil bli tatt opp i Sverige.

- Nei, det tviler jeg sterkt på.

- Dette er nok også et resultat av avisenes agurktid, legger han til.

Litteraturkritiker i Expressen, Nils Schwartz, er enig i at det ikke kan kreves av Fløgstad å skrive en kildeliste, men personlig syns han det hadde vært positivt med enkle kildehenvisninger.

- Ikke ansvarlig
- Selv skulle jeg gjerne se litteraturlister også i romaner. Ikke som en takk til forskere, men som opplysning til de som ønsker å lese videre.

I HARDT VÆR: Forfatter Kjartan Fløgstad blir beskyldt for å framstille Tore Prysers stoff som sitt eget. Foto: Håkon Eikesdal
I HARDT VÆR: Forfatter Kjartan Fløgstad blir beskyldt for å framstille Tore Prysers stoff som sitt eget. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer