UNØDVENDIG: Vi spiser i dag historiske mengder av produkter fra dyr, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UNØDVENDIG: Vi spiser i dag historiske mengder av produkter fra dyr, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Kjøtt:

Ingen helsemessige grunner til å spise kjøtt

Det er for lengst motbevist at det er nødvendig å ha kjøtt eller animalsk protein i kosten.

Meninger

Vi gir vår fulle støtte til filosofistudent Lage Nøst som i Dagbladet 9. september skriver sier at det ikke er nødvendig å spise kjøtt i dagens samfunn.

Dette er et betent tema som mange vil mene noe om, men dersom man vil melde seg på debatten fra et helseperspektiv, bør det baseres på moderne ernæringskunnskap, og ikke utdaterte myter som Rune Johansen gjør i sitt innlegg til forsvar for kjøttspising i Dagbladet 12. september.

Det er for lengst motbevist at det er nødvendig å ha kjøtt eller animalsk protein i kosten. Allerede for snart fire år siden uttalte Helsedirektoratet:

«Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer. Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.»

Dette er i tråd med, og basert på oppsummert vitenskap og ernæringskunnskap.

Mennesket som art har tilpasset seg sine omgivelser ved å spise alt som er nødvendig for å overleve og fostre opp barn. At mennesker kan fordøye kjøtt er på ingen måte ensbetydende med at kjøtt eller animalsk protein er helsefremmende eller nødvendig ernæringsmessig.

Hvordan våre forgjengere levde sine liv har uansett lite relevans for oss i dag da vi har andre ernæringsmessige behov og muligheter. Vi spiser i dag historiske mengder av produkter fra dyr, med alt det innebærer av lidelser og skader for dyrene, oss selv og kloden.

Vi er ikke filosofer, men mener at det absolutt er betimelig å diskutere også det etiske aspektet av dette, som Lage Nøst tok initiativ til, spesielt i lys av at det ikke er nødvendig med slike produkter fra et ernæringsperspektiv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.