Ingen hemmelig tjeneste

Avdelingen vil få tilbake sitt gamle navn FSA.

OVERVÅKNING: I 2009 kom det fram at Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST), her fra Jørstadmoen, var under granskning for ulovlig overvåkning. I innlegget forklarer forsvarssjefen hvordan han skal kontrollere tjenestene i fremtiden.Foto: Forsvaret
OVERVÅKNING: I 2009 kom det fram at Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST), her fra Jørstadmoen, var under granskning for ulovlig overvåkning. I innlegget forklarer forsvarssjefen hvordan han skal kontrollere tjenestene i fremtiden.Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SIKKERHETSTJENESTER: Det er av stor verdi at Forsvarsdepartementet nå utgir en instruks for sikkerhetsarbeidet i Forsvaret. Dette er første steg for å rydde opp i uklarhetene på dette feltet. Den første uklarheten er oppfatningen av at Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) har vært en hemmelig tjeneste. Det er den ikke. Avdelingen vil nå få tilbake sitt gamle navn, «Forsvarets sikkerhetsavdeling» (FSA) for å understreke dette poenget. Viktigere er det at sikkerhetstenkningen i Forsvaret skal bli klarere hva angår mandat og ansvarsforhold, styring og ledelse, samt forhold til øvrige aktører i samfunnet.  

FORSVARET BEHØVER et apparat for å hindre at opplysninger kommer ut til uvedkommende. Etaten forvalter sensitiv informasjon og må kunne verne om denne. Noen må passe på at vernet virker. Vi verner oss mot staters og organisasjoners bruk av teknologi mot oss, for eksempel spionasje med helt nye metoder.     Utfordringen i dag er at sikkerhetsarbeidet må utvikle seg i takt med den teknologisk utviklingen, særlig innen informasjonsdomenet. Sikkerhet er ferskvare og må baseres på at Forsvaret deltar i operasjoner hjemme som ute, mens resten av samfunnet befinner seg i den dypeste fred. Ganske annerledes enn da hele samfunnet under den kalde krig skulle innrettes mot et totalforsvar som skulle sikre nasjonen etter krigsutbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer