- Ingen husker norske filmer

Harald Zwarts (46) meninger provoserer norske filmkolleger.

FØLSOM: Stjerneregissør Harald Zwart (46) mener norske filmskapere sensurerer bort alt som er emosjonelt.  Foto: Ørjan F. Ellingsvåg
FØLSOM: Stjerneregissør Harald Zwart (46) mener norske filmskapere sensurerer bort alt som er emosjonelt. Foto: Ørjan F. Ellingsvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et intervju med Nasjonalbibliotekets filmmagasin etterlyser Hollywood-regissøren mer følelser i norsk film.

- I norsk film er alle kule og flinke. Men ingen husker filmene etterpå. Vi sensurerer bort alt som er emosjonelt fordi det finnes en mening om at det er klissete. Det å lage film som beveger er «uncool». Men at noe er emosjonelt har ingenting med kvalitet å gjøre. I USA opplever jeg at det er motsatt, filmen er ikke verdt noe om den ikke får deg til å føle, sier Zwart.

- Snever filmelite Den norske filmskaperen har i over et tiår hatt suksess i Hollywood med filmer som «The Karate Kid», og «One Night At McCool's». Nylig ble det kjent at han skal regissere filmatiseringen av fantasybøkene «The Mortal Instruments».

- Hvorfor skal man bruke millioner av kroner på en film som ingen ser? Det er som om man tenker at filmer er bra når ingen ser dem. Kanskje filmfolk har et behov for å tilhøre en slags elite?, spør regissøren som i sin tid sto bak musikkfestivalen Føling i fjæra.

Forsvarer norsk film Uttalelsene får norske filmskapere til å reagere. Erik Poppe, som selv har regissert filmer som «De Usynlige» og «Hawai, Oslo», avviser at norske filmskapere ikke tør å spille på det emosjonelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer