Ingen jihad likevel

Norske nynazister bruker det norske flagget - er det da et naziflagg?

FLERE BETYDNINGER: «Norske nynazister bruker det norske flagget — er det da et naziflagg?», spør artikkelforfatteren. Et liknende flagg som det på bildet ble fjernet på Grønland I Oslo. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
FLERE BETYDNINGER: «Norske nynazister bruker det norske flagget — er det da et naziflagg?», spør artikkelforfatteren. Et liknende flagg som det på bildet ble fjernet på Grønland I Oslo. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

TV2 kunne på nettsidene sine lørdag 20. juli melde at et «jihadistflagg» var hengt opp midt i Oslo. En skulle nesten tro at det var en krigserklæring, men «jihadistene» hadde ikke tatt over likevel, fordi vedkommende som hadde hengt opp flagget, tok det ned igjen da han fikk vite at folk reagerte på det. Det er en merkelig sak de klarer å produsere, og det skyldes til en viss grad uvitenhet. I tillegg kan en lure på hva som er formålet, for det er ikke folkeopplysning, og jeg er i tvil hvilken nyhetsverdi saken har. Attpåtil er det en anonym kilde som uttaler seg, og da blir man umiddelbart skeptisk.

TV2 skriver at det er et islamsk flagg, og det stemmer, men hva betyr det? Flagget som hang på Grønland i Oslo var et stykke svart tøy med den muslimske trosbekjennelsen påtrykket. Det er ikke noe ekstraordinært ved dette, man kan finne det på flere lands flagg, Saudi-Arabia for å nevne ett. Slike islamske flagg finnes i flere farger, hvitt, sort, rødt og grønt som nok er det mest vanlige. Jeg har sett alle bli brukt i Pakistan. Grønt er islams farge, og det synes i flere muslimske lands flagg, sammen med halvmåne og stjerne er det viktige symboler i islam. Med andre ord, flagget i seg gjør ingen til ekstremister. Når det gjelder den svarte versjonen så stemmer det at enkelte ekstremister som kaller seg muslimer har brukt det. Men norske nynazister bruker det norske flagget - er det da et naziflagg? I Pakistan blir den svarte versjonen av flagget brukt av dem som påberoper seg å være etterkommere av profeten Muhammed, og selv om de nok er mer konservative enn den gjengse mann og kvinne, så ville det vært drøyt å kalle dem ekstremister.

Og så skal vi ikke glemme at vi er halvveis inne i fastemåneden ramadan, da noen muslimer blir mer religiøse enn profeten, og det kan like godt hende at det er en som i begeistring har hengt opp flagget uten å tenke noe særlig på at folk kan komme til å reagere. Det kan skje den beste.Rent journalistisk kan man peke på et par ting i artikkelen som burde vært annerledes. TV2 lar den anonyme naboen fortelle at «ytterliggående grupper nå etablerer seg i området». Det får stå uimotsagt og ubekreftet som en «sannhet». Det minste man kunne gjøre var å spørre politiet om det stemmer eller om de kan si noe om det. Seinere i artikkelen skriver journalistene at «området er i stor grad bebodd av personer med muslimsk bakgrunn», og selv om det sikkert stemmer, så kan det leses på mange forskjellige måter, og hva betyr egentlig «i sto grad», hvor mye er det? Formuleringen til journalistene kan sikkert forsvares, men det hadde vært redeligere å presentere konkrete tall, i stedet for å gi rom for spekulasjoner. Dette er ikke annet en spekulativ journalistikk fra TV2 sine side.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.