<strong>20 prosent:</strong> I en fersk undersøkelse gjennomført av Fafo oppgir én av fem at de har opplevd seksuell trakassering på jobb, skriver innleggsforfatterne.
 Foto: Shutterstock / NTB scanpix
20 prosent: I en fersk undersøkelse gjennomført av Fafo oppgir én av fem at de har opplevd seksuell trakassering på jobb, skriver innleggsforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Arbeidsliv

Ingen klåing, takk

For mange ansatte i omsorgssektoren og i servicebransjen er en fremmed hånd på rumpa en del av jobbhverdagen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Én av fem opplever seksuell trakassering på jobb. Slik skal ingen ha det.

Sykepleiere og helsefagarbeidere opplever at pasienter gjør tilnærminger under morgenstellet, bartendere blir slått på rumpa og får slengt tilbud etter seg. Andre får kollegaer eller ledere presset inntil seg når ingen andre ser. Én av fem oppgir at de har opplevd seksuell trakassering på jobb. Det kommer fram i en ny undersøkelse forskningsstiftelsen Fafo har gjort blant medlemmer i Fellesforbundet og Fagforbundet.

<strong>FØRSTESEKRETÆR:</strong> Peggy Hessen Følsvik, LO. Foto: Trond Isaksen. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;
FØRSTESEKRETÆR: Peggy Hessen Følsvik, LO. Foto: Trond Isaksen.           Vis mer
<strong>FORBUNDSLEDER:</strong> Mette Nord, Fagforbundet. Foto: Trond Isaksen.
FORBUNDSLEDER: Mette Nord, Fagforbundet. Foto: Trond Isaksen. Vis mer
<strong>FORBUNDSLEDER:</strong> Jørn Eggum, Fellesforbundet. Foto: Morten Løberg. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;
FORBUNDSLEDER: Jørn Eggum, Fellesforbundet. Foto: Morten Løberg.           Vis mer

Nesten tre av ti av de som er rammet fra hotell- og restaurantbransjen melder at den seksuelle trakasseringen gjorde at de ønsket å slutte i jobben. Tolv prosent av de som er utsatt for seksuell trakassering rapporterer om sykefravær som helt eller delvis skyldes seksuell trakassering i jobbsammenheng. Ifølge undersøkelsen har godt over halvparten unnlatt å melde fra til noen om den seksuelle trakasseringen de har opplevd.

<strong>OMBUD:</strong> Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud. Foto: Kimm Saatvedt
OMBUD: Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud. Foto: Kimm Saatvedt Vis mer

«Jeg var redd for å bli oppfattet som prippen og hårsår», er en av forklaringene som gis. Det er uholdbart. Og følgene kan være kostbare. Både for samfunnet og for den enkelte som rammes.

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgivere å forebygge og forhindre seksuell trakassering. Den ferske Fafoundersøkelsen viser at arbeidsgivere mangler rutiner for å håndtere disse sakene. Dette understøttes av de sakene som meldes inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet: Seksuell trakassering i arbeidslivet blir ofte ikke tatt tak i eller fulgt godt nok opp av ledelsen.

Altfor mange arbeidsgivere mangler retningslinjer når det gjelder å håndtere hendelser som oppstår, de mangler rutiner for å avdekke risiko, og de mangler opplæring og veiledning i forebyggende tiltak og rutiner.

Vi trenger arbeidsplasser som gjør det de kan for hindre seksuell trakassering. Og vi trenger ansatte som føler seg trygge på at de får støtte og blir tatt alvorlig når de sier ifra. Å være trygg på jobb, betyr også å være trygg mot seksuell trakassering.

Arbeid mot seksuell trakassering må inn i det systematiske HMS-arbeidet. For å få til dette, må temaet også løftes politisk. Vi inviterer derfor arbeidsgiverne og arbeidsminister Anniken Hauglie og de andre arbeidstakerorganisasjonene til en felles innsats. Trepartssamarbeidet og bevisstgjøring må være sentrale virkemidler. Vi står klare til å gjøre vår del av arbeidet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer