DEBATT

Debatt: Arbeidsliv

Ingen klåing, takk

For mange ansatte i omsorgssektoren og i servicebransjen er en fremmed hånd på rumpa en del av jobbhverdagen. 

20 prosent: I en fersk undersøkelse gjennomført av Fafo oppgir én av fem at de har opplevd seksuell trakassering på jobb, skriver innleggsforfatterne.
 Foto: Shutterstock / NTB scanpix
20 prosent: I en fersk undersøkelse gjennomført av Fafo oppgir én av fem at de har opplevd seksuell trakassering på jobb, skriver innleggsforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Én av fem opplever seksuell trakassering på jobb. Slik skal ingen ha det.

Sykepleiere og helsefagarbeidere opplever at pasienter gjør tilnærminger under morgenstellet, bartendere blir slått på rumpa og får slengt tilbud etter seg. Andre får kollegaer eller ledere presset inntil seg når ingen andre ser. Én av fem oppgir at de har opplevd seksuell trakassering på jobb. Det kommer fram i en ny undersøkelse forskningsstiftelsen Fafo har gjort blant medlemmer i Fellesforbundet og Fagforbundet.

Nesten tre av ti av de som er rammet fra hotell- og restaurantbransjen melder at den seksuelle trakasseringen gjorde at de ønsket å slutte i jobben. Tolv prosent av de som er utsatt for seksuell trakassering rapporterer om sykefravær som helt eller delvis skyldes seksuell trakassering i jobbsammenheng. Ifølge undersøkelsen har godt over halvparten unnlatt å melde fra til noen om den seksuelle trakasseringen de har opplevd.

«Jeg var redd for å bli oppfattet som prippen og hårsår», er en av forklaringene som gis. Det er uholdbart. Og følgene kan være kostbare. Både for samfunnet og for den enkelte som rammes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer