KASTET UT: I mandagens NRK-sending av «Dagsnytt 18» ble det hett i studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorpisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRK Vis mer

«Satiriks på ekte»

Ingen konsekvenser for Satiriks etter direktestunt

Satiriks-leder ble kalt inn på teppet etter Dagsnytt 18-stunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går regjerte det full forvirring under «Dagsnytt 18». Under en debatt om Humorprisen, kjønn og etnisitet forstyrret komiker Yousef Hadaoui (37) stadig programmet med høylytte utbrudd, og ble til slutt kastet ut av studio av programleder Espen Aas.

Tirsdag morgen forteller Hadaouis prosjektleder i NRK Satiriks, Stig Morten Waage, at han på grunn av stuntet må i et møte med sin redaksjonssjef i NRKs humoravdeling, Christina Rezk Resar.

- Ja, jeg forventer konsekvenser, men vet ikke hva de eventuelt blir, sa Waage til Dagbladet i dag tidlig.

- Har du fått møteinnkallelse allerede?

- Ja, jeg må i et møte med en gang jeg kommer på jobb i dag.

- Tøft å gjøre

Waage holder kortene tett til brystet om hva stuntet skal brukes til.

- Vi har et program på fredag hvor vi har planer om å flytte grensene. Der vi vil vise at ikke alt må bli tatt så seriøst. At det må være lov til å tulle litt. Det var helt tilfeldig at dette stuntet ble etter bråket med Humorprisen, og det var ikke planlagt lenge. Det var spennende å se alt utspille seg, for dette er en tøff ting å gjøre, sier han.

På tv-sidene til NRK omtales imidlertid det nye programmet «Satiriks på ekte». Programmet har premiere på fredag, og er et «ukeaktuelt satireprogram hvor Satiriks-gjengen møter virkeligheten. Helt på ekte.», står det i omtalen. Blant annet er det publisert et promobilde av Yousef Hadaoui på twitterkontoen til Satiriks.

- Dere må vente å se hva vi har planlagt, sier Waage.

Redaksjonssjef for NRK Humor, Christina Rezk Resar, bekrefter at Waage er innkalt til et møte for å oppdatere henne om saken.

- Jeg var ikke informert om stuntet i forkant, så vi skal gå opp noen retningslinjer før Satiriks skal ut i den ekte verden, sier hun til Dagbladet.

Om det blir konsekvenser for de involverte er ikke diskutert, legger hun til.

- Ikke dårlig samvittighet

Prosjektleder Waage forteller at han ikke har dårlig samvittighet for programleder Espen Aas eller gjestene i «Dagsnytt 18».

- Aas taklet det såpass bra at jeg ikke føler at jeg trenger det. «Dagsnytt 18» kommer svært godt ut av situasjonen. Slike ting er alltid noe man må overveie, men Yousef ble kasta ut såpass fort at det heller ikke gikk mye utover skjerm- og lyttetida til gjestene.

NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen ønsker ikke å kommentere saken tirsdag morgen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Ingen konsekvenser

Møtet er nå gjennomført, og prosjektleder Stig Morten Waage kan fortelle til Dagbladet at stuntet ikke kommer til å få noen direkte konsekvenser.

- Vi snakket om at vi må bli litt flinkere til å si fra når vi skal gjøre ting. Men det var ingen dårlige miner, og får ingen konsekvenser sånn sett, sier han til Dagbladet.

Han sier de på møtet gikk gjennom rutinene for hvordan Satiriks-gjengen skal gjøre ting, og rekkefølgen på hvordan de skal gjennomføre det.

- Det stuntet i dag, og det mot TV 2 tidligere denne uka, var jo gode stunt hvor alle egentlig kom godt ut av det. Men det i Dagsnytt 18 ble tatt imot på en litt dårligere måte. Vi skal se om vi kan endre måten vi gjør den type stunt, sier han.

Waage forteller at «Satiriks på ekte» snakket med både juridisk avdeling og etikkredaktør i NRK før prosjektet ble påbegynt, og mener derfor at de er klar over hvor grensa skal gå.

- Vi skal ikke tråkke på den, men vi vil prøve å ligge så mye som mulig på den. Vi er klar over at det er en risiko, og vi kommer nok til å tråkke over. Noen mener sikkert at vi allerede har gjort det. Men da får vi bare lære av det, og prøve å ikke tråkke over neste gang, sier han.

Dette har skjedd

Fredag kveld gikk prisutdelingen Humorprisen av stabelen for første gang, i regi av Morten Ramm og Trond Håndlykken Kvernstrøm.

I etterkant av prisutdelingen har den høstet mye kritikk. Blant annet skrev Sigrid Bonde Tusvik en kronikk i Dagbladet, hvor hun kritiserte at ingen kvinner ble tildelt en pris.

Søndag gikk komiker Yousef Hadaoui, som blant annet er kjent for tv-programmet «Svart Humor», ut og sa til NRK at han mener flerkulturelle komikere var underrepresentert under prisutdelingen.

I går ettermiddag inviterte «Dagsnytt 18» til debatt om Humorprisen. Der var nevnte Hadaoui til stede, sammen med leder av Humorprisen Trond Kvernstrøm, komiker Trine Lise Olsen og programleder Espen Aas. Debattantene blir ved flere anledninger avbrutt av Hadaouis utbrudd, før han ble kastet ut av Aas.

Tirsdag forteller Hadaoui og Abubakar Hussein til Dagbladet at de mener de som var til stede under prisutdelingen, gir et uforholdsmessig blendahvitt inntrykk av humorbransjen, og de håper arrangørene er mer bevisst på å inkludere komikere med innvandrerbakgrunn neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer