DEBATT

Debatt: Private barnehager

Ingen kontroll med barnas penger

I årevis har omfattende juks med foreldrebetaling og skattepenger gått under radaren.

KREVER OPPRYDDING: Det trengs en ordentlig opprydding rundt pengebruken og regnskapene i private barnehager, mener artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KREVER OPPRYDDING: Det trengs en ordentlig opprydding rundt pengebruken og regnskapene i private barnehager, mener artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvorfor hadde barnehagen til datteren vår så dårlig råd? Og hvorfor klaget de ansatte over økonomien, lurte vi på. Vi satte oss ned og undersøkte regnskapene og fant full systemsvikt. Nå er vi urolig for at andre barn også rammes av mangelen på økonomisk tilsyn i barnehagene. Det trengs en ordentlig opprydding.

I årevis har omfattende juks med foreldrebetaling og skattepenger gått under radaren i Asker, Halden og Oslo kommune. Først da vi som foreldre kontaktet kommunen og lokalavisa, ble regnskapene kontrollert opp mot barnehagelovens krav om at pengene skal komme barna til gode. De tidligere eierne har nå fått krav om å betale tilbake over åtte millioner kroner.

De tre tilsynssakene ved Risenga, Torshovhagen og Klengstua barnehage er prinsipielt viktige. De viser at selv om regnskap er revidert og sendt inn, har ikke barnehagemyndighetene oppdaget omfattende misbruk av fellesskapet midler. Det holder altså ikke med strenge reguleringer så lenge ingen faktisk sjekker og kontrollerer. Eller som i vårt tilfelle, at foreldre varsler. Slik kan det ikke være.

Saken er dessverre ikke unik. Et stadig større antall tilfeller med misbruk av barnehagepenger har kommet fram i lyset de siste årene. Ved Månestråle barnehage i Oslo krever kommunen 1,7 millioner kroner tilbakebetalt. Eieren har blant annet bevilget seg selv 1,6 millioner i lønn! I Gnist barnehagene i Trondheim er det hentet ut 54 millioner kroner over ti år. I Torshovhagen krever kommunen 4,7 millioner kroner for penger brukt til spaopphold, restaurantbesøk og udokumenterbar millionlønn. Den manglende kontrollen med pengebruken har tydeligvis skapt enkelte grådige barnehageeiere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer