Ingen kunnskapsforakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STUDIER OG PENSJON: Under overskriften «Norsk kunnskapsforakt» i Dagbladet 23. januar kritiseres Regjeringen for at den i forslaget til ny alderspensjon i folketrygden ikke har foreslått at det skal gis pensjonsopptjening for studier. Innlegget er ført i pennen av Akademikerne, Unio, Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund.

Blant annet hevdes det at Regjeringen, og da særlig Arbeiderpartiet, lider av akademikerskepsis og manglende vilje til å satse på høyere utdanning. Påstanden er urimelig og uriktig. Tvert i mot har Arbeiderpartiet opp gjennom årene bidratt til et offentlig finansiert utdanningssystem, som ifølge OECD er et av verdens mest sjenerøse. Videre er det i Soria Moria-erklæringen slått fast at Regjeringen skal sikre et nivå på studiefinansiering som gjør det mulig å studere på heltid, og at studielån og stipend minst skal reguleres i takt med prisstigningen.

DET ER RIKTIG at pensjonsopptjening for studier er innført i Sverige og i Finland. Nivået på pensjonsopptjeningen er imidlertid satt relativt lavt. I Sverige tilsvarer opptjeningen en inntekt på om lag 33 000 kroner. Akademikerne, Unio, Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund krever et betydelig høyere nivå, en årlig opptjening som tilsvarer en inntekt på nær 160 000 kroner. Dette innebærer en betydelig kostnadsøkning for pensjonssystemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer