Ingen lekestue

Mangeårig NRK-ansatt Vibeke Sæther roper varsku om de interne arbeids-forholdene. Ansatte er i ferd med å slite seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK-sjef John G. Bernander har siden han overtok klart å snu NRK fra underskudd til overskudd og har suksess med seertall og oppslutning. Men det er har likevel kostet, ifølge Vibeke Sæther.

Kontrollvelde

Mange forbinder Sæther med barne-tv-programmet «Lekestue» som gikk på NRK på 1970-tallet. I dag har imidlertid helt andre oppgaver i NRK: Hun er hovedverneombud og passer på de ansattes ve og vel.

I et internt fagforeningsblad i NRK intervjues Sæther om arbeidsforholdene:

«Vi har fått meget sterke styringssystemer inn i bedriften, hvor alle og alt blir målt opp og ned og fram og tilbake. Mange opplever nå at kontrollen har tatt helt overhånd.»

Videre forteller hun om unge medarbeidere som ikke tar spisepauser, og om ansatt som ikke sier fra til ledelsen om at de er i ferd med å bli utslitt.

«De tør ikke! De er redd for å komme på B-laget, ikke å få de spennende oppgavene, redd for å bli presset ut.»

«Fiktiv timeregistrering»

Når Dagbladet ringer for å få Sæther til å utdype, sier hun dette:

- Dette er internt, og jeg har ikke lov til å uttale meg. Jeg uttaler meg dessuten om generelle forhold knyttet til arbeidslivet i intervjuet, og ikke bare om NRK, sier hun.

Men i internbladet forteller hun at det foregår fiktiv timeregistrering og at «gapet er faktisk ganske stort mellom ledernivået og grasrota».

«Jeg ser at det foregår en utstrakt fiktiv timeregistrering som passer systemet, men som ikke stemmer med reell arbeidstid og overtid.» Videre sier hun at «Folk tør ikke ta opp kontroversielle saker i frykt for å bli upopulære. Det skaper et dårlig klima».

Fagforeningene enige

NRK har godt over 3000 ansatte organisert i tre forskjellig fagforeninger. Etter påske nærmer det seg lønnsoppgjør, og sentralt står arbeidsmiljøet. I LO-tilknyttede Kringkastingens Landsforening, som også gir ut bladet som bringer intervjuet med Sæther, ser leder Hilde Larsen de samme problemene.

- Ja, flere av våre medlemmer er slitne etter flere runder med nedbemanning. Det har blitt tøffere å jobbe i NRK, sier Larsen til Dagbladet.

Lederen for NRKJ, som organiserer flertallet av NRKs journalister (1400 med.), Sigmund Raanes sier seg enig.

- Arbeidssituasjonen blir stadig tøffere. Vi har vært igjennom flere runder med nedbemanning, og dette er ikke lenger en trygg arbeidsplass.

Flere er veldig slitne, og det er stadig flere som må jobbe mer, sier Raanes.

Dagbladet har forsøkt, men ikke lyktes i å få kommentarer fra NRK-sjef John G. Bernander.

TØFFERE ARBEIDSPLASS: Hovedverneombud i NRK Vibeke Sæther forteller om et stadig tøffere klima internt i NRK. Fagforeningene er enige. - Alt blir målt opp og ned og fram og tilbake, sier Sæther til et internblad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer