Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen likestilling under de rødgrønne

Vår likestillingspolitikk handler om frihet og like muligheter, ikke rødgrønn millimeter-feminisme.

ENDRET HOLDNINGER: «Vi aksepterer ikke at Arbeiderpartiet skal få sette premissene for hva likestilling skal handle om», skriver artikkelforfatterne. Foto: Henning Lillegård
ENDRET HOLDNINGER: «Vi aksepterer ikke at Arbeiderpartiet skal få sette premissene for hva likestilling skal handle om», skriver artikkelforfatterne. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal vi tro Arbeiderpartiets retorikk nå, må det ha stått svært dårlig til med likestillingen under de rødgrønne. Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Rigmor Aasrud og en rekke andre rødgrønne politikere har den siste tiden blåst seg opp på norske kvinners vegne. Men brorparten av det arbeiderbevegelsens topper nå kaller «reversering» av likestillingen, er politikk som aldri har passert forslagsstadiet.

La oss begynne med barnehageopptakene: De rødgrønne foreslo aldri å innføre flere barnehageopptak de åtte årene de hadde flertall. Under de rødgrønne var retten til barnehageplass forbeholdt barn som fyller ett år seinest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass.

Først etter velgerne hadde valgt dem bort, ville de rødgrønne utvide barnehageretten til barn som fylte ett år i september eller oktober, men ikke før fra høsten 2014. Manglende tilbud til november- og desemberbarna var aldri problematisk for likestillingen. Men da Høyre og Frp droppet de rødgrønnes forslag fordi det var byråkratisk og dyrt, mente Arbeiderpartiet plutselig at likestillingen ble rammet.

På inn- og utpust har Ap-toppene gjentatt at barnehagene er blitt dyrere. At barnehageprisene også i de rødgrønnes avskjedsbudsjett ble hevet, lar de konsekvent være å nevne. Faktisk økte regjeringen Stoltenberg maksprisen flere ganger. Men da var det aldri et problem for likestillingen.

Rett skal være rett. Med Høyre og Frp ble maksprisen 45 kroner høyere enn de rødgrønnes forslag. Det er så en kan undre på om 45 kroner er beløpet Ap mener skiller god og dårlig likestillingspolitikk.

Skatteklasse 2 er et eget kapittel. Ifølge Senterpartiets Ola Borten Moe har Høyre/Frp-regjeringen «gjeninnført» skatteklasse 2. Faktum er at de rødgrønne styrte med rent flertall, og skatteklasse 2, i åtte år. Først etter at de rødgrønne tapte valget, foreslo de å fjerne skatteklasse to. Med Siv Jensen som finansminister ble dette forslaget korrigert. Fradraget er nå, med Høyre og FrP i regjering, mindre enn det var under de rødgrønne. Likevel er det først nå skatteklasse 2 er en trussel mot likestillingen.

For Frp er foreldrepermisjonen til for barnet. Hvem som skal være hjemme til hvilken tid, mener vi er familiens sak. Derfor kuttet vi den bundne fedrekvoten fra 14 til ti uker. Fedrekvoten er nå på samme nivå som den var fra 2009 til 2011. Da hadde de rødgrønne styrt seks år, og skrøt av sin likestillingspolitikk.

Ap spiller likestillingskortet også over at kontantstøtten for barna mellom ett og to år har økt med en tusenlapp i måneden. For FrP handler dette om valgfrihet. Noen barn trenger mer tid og noen foreldre ønsker å prioritere annerledes. Vi tror ikke norsk likestilling står og faller på en tusenlapp ekstra i måneden en kort periode av et langt liv.

For Frp spiller likestillings- og familiepolitikk en stor og viktig rolle. Men vi aksepterer ikke at Arbeiderpartiet skal få sette premissene for hva likestilling skal handle om. Særlig ikke når partiet endrer virkelighetsoppfatning og holdninger over natten. Med Høyre og Frp i førersetet vil likestillingsarbeidet moderniseres og styrkes med en universell likestillings- og antidiskrimineringslov. Men vår likestillingspolitikk handler om frihet og like muligheter, ikke rødgrønn millimeterfeminisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!