- Ingen lov regulerer avbildning

Men Her og Nå beveger seg i en gråsone når de publiserer bildene, sier Nils E. Øy.

(Dagbladet.no): Kristoffer Schau reagerte kraftig på at Her og Nås frilansfotograf tok bilder av ham sammen med kvinnen som angivelig er kjæresten hans i gata der han bor.

Schau ønsket ikke å bli fotografert, men ettersom han var på offentlig sted, valgte fotografen likevel å ta bilder.

- Det er ingen lov som regulerer avbildning. Det finnes imidlertid en lov om offentliggjøring av bilder av personer, åndsverkslovens paragraf 45c. Hovedregelen er at det kreves samtykke fra den som er fotografert, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Dagbladet.no.

Imidlertid finnes flere unntak fra paragrafen. I dette tilfellet er det aktuelle unntaket hvorvidt bildet viser en aktuell begivenhet, eller som det heter i loven: «Dersom bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse».

- Om begivenheten ikke er annet enn at han er sammen med en kjæreste, kommer det i hvert fall i en gråsone. Schau har i alle fall tydelig markert at han ikke ønsket offentliggjøring. Så får det bli Her og Nå sin sak om de ønsker å utfordre unntakene i åndsverksloven, mener Nils E. Øy.