- Ingen lov regulerer avbildning

Men Her og Nå beveger seg i en gråsone når de publiserer bildene, sier Nils E. Øy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kristoffer Schau reagerte kraftig på at Her og Nås frilansfotograf tok bilder av ham sammen med kvinnen som angivelig er kjæresten hans i gata der han bor.

Schau ønsket ikke å bli fotografert, men ettersom han var på offentlig sted, valgte fotografen likevel å ta bilder.

- Det er ingen lov som regulerer avbildning. Det finnes imidlertid en lov om offentliggjøring av bilder av personer, åndsverkslovens paragraf 45c. Hovedregelen er at det kreves samtykke fra den som er fotografert, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Dagbladet.no.

Imidlertid finnes flere unntak fra paragrafen. I dette tilfellet er det aktuelle unntaket hvorvidt bildet viser en aktuell begivenhet, eller som det heter i loven: «Dersom bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse».

- Om begivenheten ikke er annet enn at han er sammen med en kjæreste, kommer det i hvert fall i en gråsone. Schau har i alle fall tydelig markert at han ikke ønsket offentliggjøring. Så får det bli Her og Nå sin sak om de ønsker å utfordre unntakene i åndsverksloven, mener Nils E. Øy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer