Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug

Ingen må tro at Listhaug sletter bildet fordi hun har såret noen

Justisministeren presiserer selv at det bare dreier seg om manglende billedrettigheter.

Kommentar

Nå har justisminister Sylvi Listhaug slettet ukas mest omtalte Facebook-post, bildet der hun påsto at «Arbeiderpartiet mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Ingen må derimot tro at hun dermed bøyer av for den massive kritikken fra en samlet opposisjon og representanter fra de to andre regjeringspartiene. De sterke reaksjonene med ønsker om sletting og beklagelse har ikke fått Listhaug til å ville fjerne innlegget. Slettingen skyldes rett og slett at hennes rådgiver Espen Teigen ikke har kompetanse til å sitte på en fotodesk.

Listhaugs rådgiver og Facebook-ansvarlige forsto verken at noen sitter med rettighetene til å publisere bildet i Norge eller at byrået Associated Press (AP) har strenge restriksjoner som hindrer bildet fra å brukes i politiske kampanjer. I går uttalte Teigen til Dagbladet at han ville betale regninga for bruken selv. I dag viser det seg at det ikke er nok. NTB har på oppdrag fra AP kontaktet statsråden og bedt henne fjerne bildet. Ett sted sitter en potensielt svært forbannet fotograf. Og justisministeren vil neppe at det internasjonale byrået skal forfølge saken. Hun hadde derfor ingen annen mulighet enn å slette posten. På Facebook har hun lagt ut et innlegg for å presisere dette.

Justisministeren viser ingen evne eller vilje til selvkritikk, og har støtte fra sine overordnede.

Erna Solberg ville ikke brukt akkurat de ordene og tok etter tre dagers press til slutt avstand fra retorikken. Men hennes uttalelser støtter opp under analysen som Listhaugs meme vulgært forfekter.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner anklaget Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre for å «trekke 22. juli-kortet» da sistnevnte kritiserte Listhaugs utspill. Sanner har etterpå beklaget uttalelsen, som virket minst like sårende som justisministerens anklager om det terror-rammede partiet på premieredagen for «Utøya 22. juli».

Statsminister Erna Solberg har hele tida nektet å svare på spørsmål om hun mener justisministeren burde fjerne bildet fra Facebook og beklage. Budskapet fra landets regjering har blitt stående.

Det er fristende å anklage Frp for å trekke et kort selv. Nå er det visst justisministeren selv det er synd på. I går skrev Listhaug på Facebook at hun ble «lei seg» da Støre hevdet hun bevisst nører oppunder hatet mot Arbeiderpartiet. «Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har.» Partileder Siv Jensen har ikke villet uttale seg om saken før hun seint i går kveld skrev på Facebook at «det er på sin plass å ta Sylvi i forsvar!»

Dersom Sylvi Listhaug, Espen Teigen, Jan Tore Sanner, Erna Solberg eller Siv Jensen virkelig mener at den omstridte Facebook-posten hadde et uheldig budskap, kom på feil tidspunkt og ble misforstått har de hatt fem fulle arbeidsdager på seg til å rette det opp. Listhaug har hele tida nektet å uttale seg til mediene, og har fortsatt å forsvare innlegget på sin Facebook-side.

Hvis hun virkelig ikke ønsker å bidra til å nøre oppunder hatet mot Arbeiderpartiet, kunne hun brukt plattformen til å be de rabiate konspirasjonsteoretikerne i kommentarfeltet om å roe seg ned.

I sosiale medier har hatet nemlig eksplodert de siste dagene. Hatet mot Ap er reelt, intenst og farlig. Også på Dagbladets Facebook-sider har vi brukt mye tid på å slette personhets, anklager om landsforræderi og verbale oppfordringer til vold. Under innlegg og artikler om Listhaug er det så mange slike kommentarer at vi har slettet enkelte poster.

Ofte hjelper det når vi ber folk besinne seg. Om Listhaug selv beklaget og sa hun tok feil, ville det være et sterkt signal til fansen. Signalet hun sender, er dessverre et helt annet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling