Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen mafiametoder mot kulturministeren

- Hun er et logisk menneske. Hun vil forstå hva som er riktig å gjøre, mener Little Steven.

MØTTES: Little Steven og kulturminister Thorhild Widvey (H) TV-drama-konventet på Losby i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MØTTES: Little Steven og kulturminister Thorhild Widvey (H) TV-drama-konventet på Losby i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Med «Lilyhammer» har vi vist hvilke muligheter som åpner seg med TV-seriefinansiering fra flere land. Det er en helt ny verden, fordi det ikke bare sprer risikoen - det åpner andre markeder. Og selv om det aldri er gjort tidligere, klarte vi å selge en serie med norsk dialog til USA. Det viser at serier med teksting ikke er så skremmende lenger.

Det sier «Little» Steven van Zandt (63) dagen etter at innspillingen av den tredje sesongen av «Lilyhammer» startet i Oslo.

I dag tok han seg tid til å åpne det tiende norske TV-dramakonventet - en årlig samling av TV-serieskapere som på tvers av selskapsstrukturer og fagmiljøer utveksler erfaringer for å gjøre hverandre bedre.

Logisk Tilstede var også kulturminister Thorhild Widvey, som på sin 58-årsdag ikke følte at hun ankom løvens hule, selv om hun til bransjens store ergrelse har kuttet 34 millioner i produksjonsstøtten til film, tv-serier og dataspill.

- Jeg tror ikke det blir nødvendig med Frank Tagliano-metoder mot kulturministeren for å få henne til å øke overføringene, sier van Zandt med referanse til sin rollefigur i «Lilyhammer», mafiosoen som skaper seg et nytt liv i den gamle OL-byen.

- Hun er en logisk kvinne, og vil skjønne hva som er riktig å gjøre, sier han.

Selv poengterer Widvey at mer og bedre tv-drama er et mål - men at bransjen ikke må være redde for å tenke nye tanker om hvordan moroa skal finansieres.

Vil til USA Hun er særlig imponert over «Lilyhammer», som er delfinansiert av den amerikanske streaminggiganten Netflix.

- Teknologien endrer hvordan folk bruker TV. Jeg skjønner at dette blir mer og mer viktig, og planlegger en reise til USA for å studere det nærmere, sier kulturministeren, som neste år skal legge fram stortingsmeldinger både om film- og tv-seriebransjens støtteordninger og om NRK, som både produserer og bestiller innhold av andre produsenter.

Van Zandt er glad for at statskanalen har gitt grønt lys for en tredje sesong av serien hans. Forhandlingene med de forskjellige finansieringskildene og samarbeidspartnerne har pågått i godt over et halvt år, og falt ikke på plass før like før jul.

- Det er ikke ofte NRK går så langt med en serie som til tredje sesong. Det inspirerer oss til å lage denne sesongen enda bedre enn de foregående, og det er en utfordring, for vi var veldig fornøyde med forrige sesong, sier den amerikanske skuespilleren og musikeren.

Han skal gjøre opptak i Norge fram til februar, da han drar på en måneds turné med sin andre arbeidsgiver, Bruce Springsteen. Deretter returnerer han til Norge for å gjøre opptak fram til sommeren.

«Dag»-regissør Alle de kjente skuespillerne fra de første to sesongene, slik som Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Mariann Saastad Ottesen og Fridjof Såheim, er med i den nye sesongen. I tillegg skal sesongen myldre av biroller, som besettes fortløpende.

Sesongen omfatter også flere nye, gjennomgående roller, og skal som de forrige sesongene by på gjesteopptredener av utenlandske skuespillere.

Bak kamera er blant andre Øystein Karlsen hentet inn for å regissere tre av episodene. Det er mannen bak «Dag», TV 2-serien som har imponert Little Steven.

- Jeg så en episode og moret meg selv om jeg ikke forsto et ord av det som ble sagt, ler han.