Ingen mat uten bønder

Jeg er usikker på hvordan Norge vil klare seg med en blå-blå matpolitikk.

FRYKTER FOR MATTRYGGHETEN: «Jeg er redd for at den etiske standarden på matproduksjon reduseres når eller hvis enhetene blir større. Da tenker jeg spesielt på dyrevern, miljø og mattrygghet», skriver kronikkforfatteren fra Hedmark. 
Foto: Benjamin A. Ward
FRYKTER FOR MATTRYGGHETEN: «Jeg er redd for at den etiske standarden på matproduksjon reduseres når eller hvis enhetene blir større. Da tenker jeg spesielt på dyrevern, miljø og mattrygghet», skriver kronikkforfatteren fra Hedmark. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Debattinnlegg

Jeg bor på gård. Jeg driver den ikke, jeg bare bor der. Personen som driver den, er søstera mi. Hun tok over i 2005 og videreførte det faren min startet med i 1970, oppdrett av kalkuner. Hun er sjette generasjons bonde i familien. Tanken på at alt dette skal forsvinne, er mildt sagt deprimerende. Frp og Høyre gikk til valg på reduserte subsidier til landbruket og redusert tollvern. Hva betyr det at bonden får subsidier? Det er ikke lønn i lomma til bonden. Subsidier betyr at bonden kan dyrke gress som blir til kumat, og kua gir oss melk og til slutt kjøtt. Henholdsvis melk og kjøtt som er fri for veksthormoner. I Norge er det fortsatt ulovlig å bruke veksthormoner. Importert kjøtt kan vi ikke være like sikre på.

Subsidiene bidrar videre til arbeidsplasser på mange ulike plan: noen må bygge dyrehusene, da har vi inkludert snekkere, rørleggere, elektrikere. Så må alt det som produseres, fraktes til slakteriet/meieriet/pakkeriet, så her har vi lastebilsjåførene. Og så må vi ikke glemme alle som jobber innenfor fabrikkenes og slakterienes vegger. I Norge stilles det strenge krav til dyrevelferd og bruk av medisiner, og når tollvernet reduseres blir de norske produsentene nødt til å konkurrere med varer som er produsert på helt andre vilkår. Hvorfor skal vi i det hele tatt produsere noe som helst i Norge? Det norske kostnadsnivået gjør at de fleste tingene vi trenger, kan produseres billigere i utlandet. Hvorfor skal vi da ha norsk produksjon av mat?

Å produsere maten vi spiser selv - å være selvforsynt - gir oss blant annet nærhet til produksjonen. Det innebærer at vi vet hva vi får i oss, samt sikkerhet i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Jeg tenker da på naturkatastrofer, krig, etc. Å produsere maten selv, betyr ikke bare arbeidsplasser og trygghet, det bidrar også til at vi bevarer et vakkert kulturlandskap. Det er bonden som har skapt det Norge vi elsker. Uten subsidier, vil småskalaprodusentene bli tvunget til å legge ned. De største vil bli stående igjen. Hvorfor er dette negativt? Mange ser verdien av at vi tar hele landet i bruk til matproduksjon. Dette betyr at det også bor folk i hele landet, og ikke bare sentrert rundt de største byene, sånn som i Sverige.

Jeg er redd for at den etiske standarden på matproduksjon reduseres når eller hvis enhetene blir større. Da tenker jeg spesielt på dyrevern, miljø og mattrygghet. Jeg innbiller meg at Ola Bonde føler et større etisk og moralsk ansvar for produksjonen sin, enn en ansatt som ikke har direkte tilknytning til gårdsbruket. Jeg ønsker å ha levende bygder. Jeg ønsker å ha muligheten til å besøke bonden som har produsert maten min. Jeg ønsker å kjøpe norsk mat. Jeg er usikker på hvordan Norge vil klare seg med en blå-blå matpolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.