Illustrasjonsfoto: NTB-Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB-ScanpixVis mer

Ingen misforståelse

Det JURK heller burde gripe fatt i i denne dommen er hva retten skriver generelt mot slutten av dommen.

Debattinnlegg

JURK påstår (13.11.) at jeg har misforstått deres kronikk 10.11. Det er jeg helt sikker på at jeg ikke har. Kronikken går svært langt i å mene at de tiltalte i denne aktuelle saken burde vært funnet skyldige, ettersom man bruker de konkrete hendelser i denne saken til å mene at terskelen for «tvang» er for høy. Det var blant annet det jeg kritiserte. Videre mener JURK at jeg skriver at dommen ikke konstaterer at de fornærmede har vært i en sårbar situasjon, noe jeg overhodet ikke gjorde i mitt svar.

Det jeg kritiserte, og det gjør jeg gjerne igjen, er JURKs direkte siterte påstand: «Retten fant det altså bevist at au pairene var i en sårbar stilling og at denne sårbare stillingen ble misbrukt og utnyttet av vertsfamilien». Det som er feil i den forståelsen JURK foretar er påstanden om at den sårbare situasjonen ble misbrukt av vertsfamilien, for det er det ingen dekning i dommen for å hevde.

Det er helt korrekt at domstolen kom fram til at au pairene var i en sårbar situasjon. Dersom man ser nærmere på hvordan retten har kommet fram til det resultatet, vil man raskt kunne konkludere med - og dette er JURK godt kjent med - at et svært høyt antall av de filippinske au pairene som er i Norge nettopp befinner seg i en sårbar situasjon. Det handler blant annet om behovet for å sende penger hjem, og det at man bor og jobber hos vertsfamilien. Det JURK heller burde gripe fatt i i denne dommen, og som virkelig er interessant i en debatt om au pair-ordningen, er hva retten skriver generelt mot slutten av dommen:«Problemet synes altså dels å være den opplevde og strukturelle tvangen som ligger i selve ordningen, som kort er beskrevet over, og dels at au pairene i svært mange saker arbeider mer, og til dels langt mer, enn de fastsatte 5 timer daglig. Æ ... Å Retten står da igjen med et saksforhold som antakelig vil være likt det en god del andre au pairer i Norge opplever.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.