Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen misforståelse

Det JURK heller burde gripe fatt i i denne dommen er hva retten skriver generelt mot slutten av dommen.

Illustrasjonsfoto: NTB-Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB-Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

JURK påstår (13.11.) at jeg har misforstått deres kronikk 10.11. Det er jeg helt sikker på at jeg ikke har. Kronikken går svært langt i å mene at de tiltalte i denne aktuelle saken burde vært funnet skyldige, ettersom man bruker de konkrete hendelser i denne saken til å mene at terskelen for «tvang» er for høy. Det var blant annet det jeg kritiserte. Videre mener JURK at jeg skriver at dommen ikke konstaterer at de fornærmede har vært i en sårbar situasjon, noe jeg overhodet ikke gjorde i mitt svar.

Det jeg kritiserte, og det gjør jeg gjerne igjen, er JURKs direkte siterte påstand: «Retten fant det altså bevist at au pairene var i en sårbar stilling og at denne sårbare stillingen ble misbrukt og utnyttet av vertsfamilien». Det som er feil i den forståelsen JURK foretar er påstanden om at den sårbare situasjonen ble misbrukt av vertsfamilien, for det er det ingen dekning i dommen for å hevde.

Det er helt korrekt at domstolen kom fram til at au pairene var i en sårbar situasjon. Dersom man ser nærmere på hvordan retten har kommet fram til det resultatet, vil man raskt kunne konkludere med - og dette er JURK godt kjent med - at et svært høyt antall av de filippinske au pairene som er i Norge nettopp befinner seg i en sårbar situasjon. Det handler blant annet om behovet for å sende penger hjem, og det at man bor og jobber hos vertsfamilien. Det JURK heller burde gripe fatt i i denne dommen, og som virkelig er interessant i en debatt om au pair-ordningen, er hva retten skriver generelt mot slutten av dommen:«Problemet synes altså dels å være den opplevde og strukturelle tvangen som ligger i selve ordningen, som kort er beskrevet over, og dels at au pairene i svært mange saker arbeider mer, og til dels langt mer, enn de fastsatte 5 timer daglig. Æ ... Å Retten står da igjen med et saksforhold som antakelig vil være likt det en god del andre au pairer i Norge opplever.»