Kongsberg 20160706 Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Det gode liv intervjuet. Fra Jazzfestivalen i Kongsberg. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Kongsberg 20160706 Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Det gode liv intervjuet. Fra Jazzfestivalen i Kongsberg. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Kulturbudsjettet 2018

Ingen moro for unga

Det er bare byråkratene som fester til årets kulturbudsjett.

Kommentar

Det er bare to-tre uker siden kulturminister Linda Hofstad Helleland og utenriksminister Børge Brende trommet sammen til kjendisparty i Parkveien. Kremen av kreativ næring var invitert. Folk som var store i Japan, folk som jobber med folk som er store i Japan. Vi som ikke var invitert kan bare spekulere i hva slags manna som fløt over deltakerne. Litt cava, kanskje? Snitter? Muligens en kokosmakron?

Muligheten til smalltalk var sikkert uendelig.

De inviterte var de som hadde skjønt greia, eller nærmere bestemt Hellelands kongstanke om kultur som næring. Aller helst kultur som eksport. Aller, aller helst kultur som den nye olja.

Og vennene deres.

–Fra idretten vet vi jo hvor viktig støtteapparatet er for å lykkes. Vi vil gjerne løfte dem fram, også, og derfor er mange av dem invitert, sa Helleland til VG.

Så om du tilhører kultur-som-næring-gjengen. Eventuelt, apparatet-som-støtter-opp-om-kultur-som-næring-gjengen. Eller enda bedre: Gjengen-som-legger-til-rette-for-apparatet-som-støtter-opp-om-kultur-som-næring-gjengen, er det bare å feste videre.

Årets kulturbudsjett er til dere.

Linda har trua og øker bevilgningene til institusjoner og støtteapparat, og ikke minst de som jobber frivillig og ikke tar betalt. Juhu!

Børge er ikke like imponert og halverer kultursatsingen til UD. Jaja.

For alle andre enn gromgjengen blir det med andre ord smalhans. Momsfritak på e-bøker, som bokbransjen har ønsket i årevis? Næ. Økning i kunstnerstipend? Næsj.

Hvis man ikke er innom Innovasjon Norge, eller Soria Moria som Askeladden ville kalt det, er det bare å glemme gullet i år. Helleland har varslet innsnevring i flere måneder, skulle bare mangle at hun fulgte opp. Årets kulturbudsjett er gråere enn bunnlinja til «Snømannen».

Den største festen blir uansett hos byråkratene i finansdepartementet som kan kose seg med en økning i den såkalte moroskatten, den laveste momssatsen, som nå ønskes økt fra ti til tolv prosent. Alt som er gøy skal bli litt dyrere. Liker du å se på tv, å gå på kino, ta turen til museum eller fornøyelsesparker? Litt dyrere.

Fotballkamp?

Litt dyrere.

Økningen skal gi 530 millioner i ekstra inntekter til staten til neste år.

Og hva skal staten bruke dem på?

Ikke kultur, i hvert fall. I hvert fall ikke kultur i Norge.

Slik det er nå er kulturbudsjettet 2017 ingen fest for folk med skinnvest.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.