UTVALGT:  Den svenske filmen «Turist» er trukket ut i sideprogrammet til årets Cannes-festival. Det ble klart under en pressekonferanse i Frankrike i formiddag. Filmen er regissert av svenske Ruben Östlund og den norske skuespilleren Lisa Loven Kongsli spiller en av rollene. Foto: Filmeb
UTVALGT: Den svenske filmen «Turist» er trukket ut i sideprogrammet til årets Cannes-festival. Det ble klart under en pressekonferanse i Frankrike i formiddag. Filmen er regissert av svenske Ruben Östlund og den norske skuespilleren Lisa Loven Kongsli spiller en av rollene. Foto: FilmebVis mer

Ingen norske filmer Cannes-nominert

Men skuespillerne Lisa Loven Kongsli og Kistofer Hivju har likevel mulighet til å vinne.

(Dagbladet): Under en pressekonferanse klokka 11 i den franske byen Cannes i dag, ble de nominerte til side- og hovedprogrammet under årets Cannes-festival presentert.

Av de 17 utplukkede bidragene, var det ingen norske filmer med. Programleder i NRK-programmet «Filmbonanza» mener det ikke er for dårlig, men sier at festivalprogrammet preges av menn i 60-åra.

- Det er et ekstremt trangt nåløye å komme igjennom. Jeg hadde håpet Liv Ullmanns «Frøken Julie» eller Bent Hamers «1001 gram» hadde kommet med, men det har de altså ikke gjort. Konkurransen er preget av høy alder og gamle menn, i alle fall i hovedprogrammet, som er det mest prestisjetunge, sier Larsen til Dagbladet og legger til:

- For filmelskere er dette et spennende program, hvor mange ekstremt anerkjente regissører skal konkurrere.

I hovedprogrammet er blant annet David Cronenbergs «Maps To The Stars», Mike Leighs «Mr Turner» og Tommy Lee Jones «The Homesman» blitt trukket ut.

Svensk-norsk håp I Cannes-festivalens sideprogram, eller Un Certain Regard som det heter på fransk, er det derimot et skandinavisk håp. Den svenske regissøren Ruben Östlund er trukket ut med sin film «Turist».

I filmen, som har premiere under festivalen, spiller den norske skuespilleren Lisa Loven Kongsli hovedrollen som tobarnsmor.

«Game of Thrones»-aktuelle Kristoffer Hivju spiller en sentral birolle som hennes manns gamle skiboms-kompis.

Filmen handler om en familie som er på skiferie i Alpene og blir utsatt for et snøskred. Ifølge Arthaus stiller filmen spørsmål ved hva som skjer hvis far bare redder seg selv da hele familien står i fare for å bli tatt av snømassene.

- Ruben Östlund har vært i Cannes med to filmer tidligere, og det er litt det med både Cannes, men også andre festivaler, at filmskapere som er blitt trukket ut tidligere, kommer tilbake. Festivalene har lagt merke til disse personene, og følger ekstra godt med videre, sier Larsen og legger til:

- Östlund er en av de mest spennende filmskaperne vi har i Europa i dag. Han har en unik stemme, og lager veldig spesielle filmer. De nærmer seg det dokumentariske og skaper ofte debatt.

Östlund er født i 1974 og kommer fra Styrsö i Sverige. Han har allerede blitt tildelt flere priser, blant annet har han vunnet Gullbjørnen i Berlin for filmen «Hendelse ved bank» og fått Nordisk Råds Filmpris for «Play».

- Vi er glade og stolte! At Ruben for tredje gang blir bedt til Cannes er en ære og en viktig bekreftelse på arbeidet vi har lagt ned. Det skal bli fantastisk morsomt å endelig få vise dere filmen, sier filmens produsent, Erik Hemmendorff, i en pressemelding.

Witzø invitert

I går ble de ni konkurrerende kortfilmene presentert på Cannes-festivalens nettside. Blant de konkurrerende bidragene er norske Hallvar Witzøs film «Ja vi elsker».

Den norske filmen konkurrer mot blant andre kinesiske «The Administration of Glory», britiske «Leidi» og franske «Aïssa».

- Det er veldig artig, for meg er det en større og viktigere anerkjennelse enn alt annet. Dette er så viktig, og så er det en jury man ser veldig opp til, sa Hallvar Witzø til nrk.no i går.

Witsø ble kjent for filmpublikummet da han ble nominert til og vant Student-Oscar, tillegg til å bli Oscar-nominert, for sin film «Tuba Atlantic» i 2012.

- Det er kjempegøy av Witzø er tatt ut til Cannes. Hans film er det eneste norske bidraget, utover at Lisa Loven Konsli spiller i Östlunds film, sier «Filmbonanza»-programleder Vegard Larsen.

Larsen ønsker ikke å si noe om hva han tror om vinneroddsene til hverken Witzøs eller Östlunds film, utover at alle som er plukket ut naturlig nok har en vinnersjanse.

- Witzø har på kort tid utmerket seg med to kortfilmer. Den første var eksamensfilmen hans fra filmskolen i Lillehammer, og den vant han Student-Oscar for. Han er et stort talent, som det blir veldig spennende å følge videre, sier Larsen.