Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen norske vil til Tromsø

Skuespilleren Kim Kolstad har hovedroller i to norske kinopremierer, i morgen og neste fredag. Men debutanten reiser ikke for å vise seg fram på filmfestivalen i Tromsø, som starter i neste uke. Produsentene mener festivalen er for smal og sær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også Haugesund-festivalens norskandel vil bli mindre i år enn i fjor.

Erik Gustavsons nye film «Weekend» har premiere neste fredag, mens Tromsø-festivalen pågår. Filmen ble invitert til å delta på festivalen.

- Men vi fant ut at vi ikke passet der. Med repertoaret festivalen har hatt, var vi redde for at filmen kunne bli stemplet som «smal» hvis den ble vist i Tromsø. Vi har laget en kommersiell film, sier «Weekend»-produsent Olav Øen.

Kritisk

Heller ikke Sølvi A. Lindseths kinodokumentar om Edvard Munch, «Livets dans», blir vist i Tromsø. Filmen har kinopremiere i morgen, festivalen starter onsdag i neste uke.

- Tromsø-festivalen? Nei, den har jeg ikke tenkt på, sier produsent Aage Aaberge.
- Og den har profilert seg som en festival for smale filmer, sier Åge Hoffart, som distribuerer «Livets dans».

- Jeg har for øvrig et kritisk forhold til alle filmfestivaler, både utenlandske og norske. Man må vurdere nøye om festivalen tjener filmen, sier Aaberge.

Han gir dermed næring til debatten som raste foran Haugesund-festivalen i 1996. Da sto det ingen norske filmer på programmet - og det ble antydet at filmprodusentene rett og slett var redde for «uønsket» oppmerksomhet på festivalen.

To aktuelle

For etter en slakt i Haugesund er filmene døde i kinomarkedet, noe fjorårets Haugesund-festival viste med all mulig tydelighet:

«Etterfølgeren» og «Livredd» fikk dårlige kritikker og gikk dårlig på kino. «Halvveis til Haugesund» og «Brent av frost» fikk varierende kritikker og gikk henholdsvis litt mindre dårlig og litt bedre på kino.

- Det er ikke alle norske filmer som egner seg til visning i Haugesund. Et stort anlagt drama passer bedre enn en sjangerfilm, sier Aaberge.
Han er likevel aktuell som Haugesund-gjest i år med sjangerfilmen «Med døden til følge», Eva Isakens thriller med Andrine Sæther i hovedrollen.

Den eneste andre norske filmen som kan komme til Haugesund i år er Torun Lians «Bare skyer beveger stjernene».

Ti norske

Ti norske spillefilmer er etter planen klare for premiere i 1998. Den største av dem alle, John M. Jacobsens tegnefilm «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» er allerede lagt til fredag 7. august - bare to uker før Haugesund-festivalen åpner.

- Jeg aksepterer Jacobsens avgjørelse. Men Isaksens film, den skal vi ha, sier festivalpresident Gunnar Johan Løvvik.

Også Tromsø-festivalens programansvarlige Tor Fosse vil gjerne ha norske filmer på programmet.

- Det burde ha vært en fordel både for filmene og festivalen at de norske var der. Det er ikke riktig at vi fortsatt er en festival bare for smale filmer, sier Fosse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!