Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ingen nyheter i dag»

«Bare 6500 døde afrikanere av en epidemi vi kan forhindre». Se hvordan Bono overtok redaktørstolen i en av Storbritannias største aviser.

(Dagbladet.no): Førstesida til storavisa The Independent vil utvilsomt få britene til å stoppe opp ved kioskstativene i dag. Bono fra U2 har sammen med den kjente kunsteren Damien Hirst fått frie tøyler, har omdøpt den høyt respekterte avisa til «The Red Independent» og farget hele fronten rød.

Samarbeid med næringslivet

Den lakoniske førstesidetittelen «Ingen nyheter i dag» er ledsaget av en bitteliten fotnote som avslører den humanitære heltens egentlige formål med spesialutgaven: «Bare 6500 afrikanere døde i dag som følge av en sykdom som kan forhindres og behandles (HIV/AIDS».

Blant bidragsyterne er navn som Nelson Mandela, Bob Geldof og U2-kollega The Edge. Halvparten av alle salgsinntekter fra den røde utgaven går til kampen mot den dødelige sykdommen i Afrika, men Bono har trolig håp om at oppmerksomheten rundt det idealistiske avis-stuntet på sikt vil bidra til langt mer penger til formålet.

Rødfargen er nemlig et ledd i kampanjen (RED), der Bono sammen med velgjøreren Bobby Shriver skal få næringslivet med på laget, blant annet ved salg av produkter som gir noe av inntekten til formålet.

- Tenk litt på dette: En landsby der forsvinningen av en hel generasjon har etterlatt barn til å oppfostre barn (Fluenes herre-syndromet). Jeg er et vitne til dette. Hva kan jeg gjøre? Eller dette: Min nye venn Prudence, som selv om hun hadde hatt tilgang til aids-medisin, ikke ville ha delt dem med sin nå avdøde søster, fordi det var viktigere å holde hennes medaktivister i live, skriver U2-sjefen i lederartikkelen i dagens sjokkversjon av Independent.

Advarer venstresida

Dirrende av rettferdig harme gjør han det klart hvor verdens fokus burde være akkurat nå.

PRØVER NYE METODER: Bono prøver å bruke sin enorme stjernestatus til å lede kampen mot aids-katastrofen i Afrika. Her med en HIV-smittet baby i Soweto for fire år siden. Foto: Scanpix/Reuters
PRØVER NYE METODER: Bono prøver å bruke sin enorme stjernestatus til å lede kampen mot aids-katastrofen i Afrika. Her med en HIV-smittet baby i Soweto for fire år siden. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- Om ikke annet, fortjener deres situasjon å bli klassifisert som en akutt krise. Kode rød, som orkanen Kathrina eller tsunamien i sørøst-Asia, som tok 150 000 liv. Dette var naturkatastrofer. Afrika mister 150 000 menn, kvinner og barn hver måned til aids, en katastrofe som det er mulig å unngå, en sykdom som kan forhindres og behandsler, skriver Bono.

Superkjendisen, som lenge har brukt statusen til lobbyvirksomhet overfor statsledere og fronting av humanitære spørsmål, advarer i lederen blant annet om at engasjerte venstreradikale ikke må avfeie RED-iniativet i skepsis for næringslivsaktørene.

- Det å reagere slik på big business er ikke helt urettmessig. Men med den akutte krisen som aids er, ser jeg ikke på dette som «selling out». Jeg ser på dette som å samle troppene om problemet.

I tillegg til å frekventere direktørkontorene, lover Bono at de andre delene av aktivismen hans fortsetter med uforminsket styrke.

- Vi må beholde marsjstøvlene på og holde våre ledere til ansvar, skriver han, med klar adresse til regjeringene i de vestlige landene, som virkelig sitter på pengesekken.

I årets kanskje mest oppsiktsvekkende avisprodukt trykker han blant annet referatet fra en telefonkonferanse mellom han, Tony Blair og Gordon Brown, den britiske finansministeren.

«Ingen nyheter i dag»
<B>SJOKK-FORSIDA:</B> The Independent har overlatt redaktørstolen til Bono for en dag, med denne avisforsida som resultat.
<B>DELER OVERSKUDDET:</B> Et rødt kredittkort fra American Express, spesialdesignede Converse-sko og solbriller fra Emporio Armani er trolig bare starten på en lang rekke av «Product (Red)»-varer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media