Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-Ingen nytenkning

Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås mener kulturmeldinga gjennomsyres av et hvitt, kristent majoritetsblikk på verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 238 sider lange kulturmeldinga fra Valgerd Svarstad Haugland og hennes departement vil kanskje vugge mang en kulturarbeider i søvn i helga. Samtidens redaktør Knut Olav Åmås synes det er ei kulturmelding med mange svake punkter, fra en idésvak kulturminister.

- Jeg ser ingen slående visjoner eller noen sterk ideologi her. Det er en sterkt verdikonservativ og kulturkonservativ tenkning, som fører dagens politikk forsiktig videre. Uten noen form for radikal nytenkning, sier Åmås.

Han frykter også at mye av det som framkommer av nye tiltak vil bli blokkert av allerede fastlagte planer som utbyggingen av Operaen, den såkalte ABM-meldinga om arkiver, bibliotek og museum, Nasjonalmuseet for kunst og flere andre store budsjettposter.

- Dette er tunge utbygginger som gir liten handlefrihet for en allerede svak kulturminister. Det virker som om hele kulturmeldinga like mye er den administrative verdensanskuelsen til sterke sjefbyråkrater i Kulturdepartementet, som politiske entreprenørtanker. Pengekrevende nye tiltak vil få problemer fordi kulturfeltet står svakt innad i regjeringen.

- Trenger vi kulturmeldinga?

- Enten den er god eller dårlig, skarp eller sløv, så trenger vi kulturmeldinga. Både fordi den vil skape diskusjon og fordi den vil klargjøre prioriteringene. Men det oppsiktsvekkende er at Svarstad Haugland ikke ser det skal stå strid om kulturpolitikken i Norge. Hun uttalte jo på pressekonferansen at det er bred enighet om kulturpolitikken i landet. Det er i hvert fall helt feil. Dessverre bidrar hun selv til å ufarliggjøre og svekke feltet.