Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen østeuropeiske torpedoer her, takk

I sju år har han anmeldt krimromaner i Dagbladet. Nå kommer Kurt Hanssen med sin egen.

ORGELKRIM: Forfatter Kurt Hansen har akkurat gitt ut sin første bok, «Forglemmegei». Der tar han livet av organisten i Bryn kirke (bak). Foto: Lars Eivind Bones
ORGELKRIM: Forfatter Kurt Hansen har akkurat gitt ut sin første bok, «Forglemmegei». Der tar han livet av organisten i Bryn kirke (bak). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Les anmeldelsen av «Forglemmegei» her.

- Det er mange forfattere og forlagsfolk som godter seg. «Nå skal du få føle hvordan det er å sitte på den andre siden», sier de. Jeg føler at det er litt som å sette utfor Holmenkollen med bind for øynene.

Det er kanskje ikke så rart at Kurt Hanssen (51) er spent på anmeldelsene av «Forglemmegei». Det er tross alt de færreste bokdebutanter som selv har levd av å opptre som litteraturens overdommer i pressen.

Men etter at Hanssen i flere år har slaktet og hausset opp krimromaner i Dagbladet, vet han kanskje noe om hvilke fallgruver man bør unngå.

- Ja, særlig dette med østeuropeiske torpedoer synes jeg har ridd norsk krim som en mare. Derfor er det ingen av dem i denne boka. Dette er en politiroman fra lokalmiljøet mitt på Kolsås, forklarer han.

Orgel Utgangspunktet er et organistdrap i Bryn kirke, et blygt gudshus ikke mange steinkastene fra der den nybakte forfatteren selv bor. Høres det usexy ut?

Hanssen mener at det hvertfall ville vært usexy å ta livet av en barmfager realitydeltaker - bare for å gi boka et skinn av tidens ånd, eller noe sånt.

- Det blir fort en klisje når man skal kople seg på slike veldig tidsaktuelle ting. Realitydeltaker, sa du? Det har vel Camilla Läckberg allerede brukt. Når jeg tar livet av organisten, er det fordi det henger sammen med resten av handlingen, sier han, og legger til at han selv har en avbrutt orgelutdannelse bak seg.

Skrev seg fra jobben Og om han er smått nervøs for hva anmelderkollegene kan finne på å skrive, er han er ubeskjeden nok til å hevde at det var «lett» å skrive sin første krimroman. Så kommer vi inn på hvorfor.

- Jeg har brukt selvhjelpsbøker, sier han og drar fram synlig leste eksemplarer av «How to Write a Mystery» og «The Weekend Novelist Writes a Mystery».

- Bøkene har vært nyttige for å lære seg å bygge opp scener, skrive seg inn i hva som motiverer hovedpersonene, og skape troverdige karakterer. Dessuten har jeg lært mye av å oversette bøker. Da går man dypt inn i teksten, og ser blant annet hvordan dialog bygges opp.

Nye bokanmeldelser fra hans hånd, må du kanskje vente forgjeves på.

- Nei, jeg kan ikke fortsette å anmelde bøker etter å ha gitt ut en selv. Det ville blitt helt feil. Jeg har gitt meg selv karantene på ubestemt tid, så med mindre boka skulle komme til å selge veldig godt, må jeg finne meg noe annet å gjøre, sier han.

FORFATTET SEG FRA JOBBEN: Kurt Hanssen er kanskje mest kjent som krimanmelder i Dagbladet. Når han nå debuterer som forfatter, har han gitt seg selv anmelderkarantene på ubestemt tid. Foto: Lars Eivind Bones
FORFATTET SEG FRA JOBBEN: Kurt Hanssen er kanskje mest kjent som krimanmelder i Dagbladet. Når han nå debuterer som forfatter, har han gitt seg selv anmelderkarantene på ubestemt tid. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling